Ekolupaus


Olisikohan pikkuhiljaa aika tehdä se, mitä olen luvannut. Kaikki alkoi tällä kertaa siitä kun luin artikkelin pesetkö kasvosi muovirakeilla. Ryntäsin kylppäriin ja omaksi järkytyksekseni löysin Yves Rocherin rakastamastani kasvojenkuorinta-aineesta mikromuovia, samaten kuin monen muunkin purnukasta paljastuu karu kuva. Järkytyin oikeasti todella paljon, olin jostakin syystä siihen hetkeen asti ajatellut Yves Rocherin olevan hyvä vaihtoehto monelle muulle kaupalliselle merkille. Ehkä jollakin tapaa kyllä, mutta tuotteiden ainesosaluettelon tutkiskelun jälkeen ei minulle.

Homma vain jatkui ja syveni. Itselleni tuli todella paska olo, menin vielä kommentoimaan Kemikaalicoctail blogin facebook sivuille tekosyyksi siihen etten osta luonnonkosmetiikkaa että "luonnonkosmetiikka on kallista". Hävetti todella paljon kun kommentteja sitä vastaan tuli useita. Päätin heti tehdä asialle jotakin. Tämän vajaan kahden kuukauden aikana olen tehnyt monia suuria muutoksia. Ensimmäinen suuri muutos oli livboxin tilaamisen lopettaminen. Rakastan kosmetiikkaa ja uusia tuotteita, vielä enemmän rakastan yllätyksiä. Livbox oli siinä suhteessa täydellinen, vaikkakin suurin osa tuotteista menikin eteenpäin. Tuntui todella tekopyhältä olla kasvissyöjä ja samalla käyttää Lorealin hiuslakkaa tai Rimmelin huulikiiltoa. En kadu hetkeäkään boxin lopettamista. Eläinkokeet ovat jo pitkään painaneet mieltäni ja samalla saan tässä tehtyä ratkaisun niitäkin kohtaan, en halua tukea eläinten kärsimystä.

Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa, olen käyttänyt pois pesuainepullojen rippeitä, ostanut luonnonkosmetiikkaa, ekologisia kodinpuhdistus- / pyykinpesuaineita, valinnut kaupassa kärryyn mahdollisimman puhdasta ja eettistä ruokaa. Erot ovat yllättävän suuria, esimerkiksi Lidlin luomu omenamehu maistuu ja näyttää samalta kuin jos olisi itse käynyt puristamassa, todella hyvää! Kylppärissä tein eilen vielä yhden suuren siivouksen, kosmetiikka jota en enää halua käyttää menee eteenpäin (olisi mielestäni typerämpää heittää rahaa roskiin ja myrkyt kaatopaikalle, en tosin tiedä onko se parempi kuin viemärin kautta vesistöihin..). Teot tuntuvat pieniltä ja tuntuu kuin kävelisi kilometritolkulla suossa saappailla, jotka ovat täynnä vettä, mutta parempaa päin mennään.

Hienointa tässä on se, että Kalle on täysin mukana ja arvostaa valintojani. Myönnän sen ettei ole aina helppoa ja halvinta ostaa ekologisempi käsienpesuaine, mutta ainakin minulle tulee todella paljon parempi olo. Nyt koetankin metsästää kokoajan uusia luonnonkosmetiikkauutuksia ja tehdä parempia valintoja. Puhtaus on puoliruokaa vai miten sitä sanotaankaan.


Tällä hetkellä koko elämä tuntuu pieneltä pyöremyrskyltä: Syönkö palan tai kaksi mokkapalaa ja menen salille vai syönkö ne ja jään kotiin murehtimaan syömisiäni. tai Ostanko ihanan tuoksuisen lemppari pesuaineen kaupasta halvalla vai ostanko minulle uuden luonnolle ystävällisemmän vaihtoehdon, joka ei välttämättä tuoksu niin täydelliselle. Pieniä valintoja, mutta lopputulos voi olla enemmän.

Ja nyt itse lupaus: Lupaan siirtyä luonnonkosmetiikkaan ja ekologisiin kodinpuhdistustuotteisiin kokonaan. En tee turhia ostoksia ja suosin enemmän luomua ja reiluakauppaa sekä tietenkin lähellä tuotettua ruokaa. Haluan välttää muovia ja kierrätän tehokkaammin. Haluan antaa lapsilleni mahdollisimman puhtaan lapsuuden ilman kemikaalicoctaileja.

Kookosöljy kehiin ja uutta viikkoa kohti!

6 kommenttia

 1. Tämä on hyvä lupaus. Itse käytän myös liian vähän luonnonkosmetiikkaa, mutta käytän melko vähän kosmetiikaa ylipäätänsä. Silloin kuitenkin sitä mitä sattuu olemaan kotona, yleesä mulla lojuu joku purnukka aina jossain. Koin samanlaisia tunteita, kun siiryin kasvissyöjästä vegaaniksi. Että on tekopyhää olla ''vain'' kasvissyöjä, Vaikka nyt olenkin vegaanisella ruokavaliolla, niin en ole enää samaa mieltä asiasta. MIelestäni mikään pienikin valinta ei tee siunuta tekopyhää. Kukaan ei voi valita kaikkea, ja kun alkaa näin tarkastelemaan, lista jatkuisi loputtomiin. Tee niitä valintoja, jotka sopivat sinulle ja joita voit toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa todella paljon kommentistasi! Olen käynyt itse myös läpi tuon kasvissyönnistä vegaaniksi tunnemyrskyn (olin vuoden vegaanina kunnes tutustuin mieheeni ja silloin tulivat maitotuotteet takaisin ja lopulta kalakin). Vegaaniuteen takaisin siirtymistäkin olen pohtinut nyt todella paljon, mutta voi olla ainakin toistaiseksi itselleni liian hastaavaa. Pikkuhiljaa siihen suuntaan muutoksia toki. :)

   Poista
 2. Mää en oo kokenu tätä herätystä, vois sanoa, että vielä. Silti, ku on kokeillu luonnonkosmetiikkatuotteita, ne on ollu jopa parempia ku normituotteet. Mua esim. kiinnostais luonnonkosmetiikkapuolelta kynsilakat. Nehän nyt on myrkkyjä, mitä on. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no mulla lopahti innostus kynsilakkoihin koko homman myötä. Pieniä valintoja :)

   Poista
 3. Täällä myös yksi, joka on viime aikoina herännyt ekoiluun :) Kosmetiikka on jo aika hyvin vaihtunut luonnonkosmetiikkaan, samoin ruokaostoksilla mietin enemmän mitä ostan ja lihansyöntikin on jo jäänyt ihan minimiin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥