Jo vuosia sitten meillä siirryttiin pelkkiin soijakynttilöihin. Soijavaha palaa puhtaammin kuin parafiini ja se on biohajoavaa. Parafiini on öljyjalostuksen sivutuote eli ei kovin ekologinen valinta, steariini palaa parafiinia puhtaammin, mutta se on usein eläinrasvaa tai palmuöljyä eli vegaanin kannattaa jättää steariinia sisältävät tuotteet kauppoihin. Näihin verrattuna soijavahasta tehdyt kynttilät kuulostavat todella hyvältä ja niitä on helppo valmistaa myös itse.
Kynttilöiden polttamisesta ja sen vaikuttamisesta sisäilmaan löytyy paljon tietoa netistä. On totta, että aina kynttilöitä polttaessa sisäilmaan pääsee pienhiukkasia, niiltä ei voi välttyä. Kynttilöiden polttamista ei tarvitse suinkaan lopettaa, mutta kynttilää valitessasi valitse ympäristölle kestävä ja mahdollisimman puhdas materiaali sekä katso, että kynttilä palaa puhtaasti ilman savutusta. Kattava postaus näistä aiheista löytyy esimerkiksi täältä.
Tilasin itselleni soijavahaisia tuikkukynttilöitä kauhean kasan muutama vuosi takaperin ja koska meillä ei paljoa kynttilöitä polteta on niistä jäljellä vielä suuri osa. Tilasin ne ilman alumiinista kuppia ja poltan niitä lasisissa tuikkukupeissa, jotka on helppo saada puhtaaksi uudelleen käyttöön kiitos soijavahan vesiliukoisuuden. Viime vuonna kuitenkin rupesin kaipaamaan hieman isompia kynttilöitä ja tilasin silloin ensimmäisen kerran soijavahaa, jotta voisin tehdä itse kynttilöitä.
Tässä meni vuosi, ennen kuin sain mitään aikaiseksi. Muutama kuukausi takaperin tein ensimmäisen koekynttiläni ja monien alkuvaikeuksien jälkeen onnistuin siinä kuitenkin. Nyt tilasin Limepopilta vahaa sekä kynttiläkippoja ja puusydämiä, joita on kovin kehuttu eri paikoissa. Limepopin sivuilta löytyy ohje kynttilöiden tekoon, mutta jaan nyt teidän kanssanne miten minä tein omat kynttiläni!
Tein kynttilät kannelliseen alumiiniseen kuppiin, tämä pieni erä oli tuoksulla ja halusin saada kynttilän kannen suljettua tarvittaessa. Tulen käyttämään näitä kuppeja uudestaan ja uudestaan, joten kertakättöisiä ne eivät ole. Kuitenkin saatavilla on myös erilaisia lasisia kuppeja, jotka olivat tilatessani loppuneet. Näitä tilaan ensi kerralla, jos niitä vain on saatavilla. Mihin tahansa kuppiin en kynttilää lähtisi kuitenkaan tekemään, sillä kupin tulee oikeasti kestää kuumuutta ihan turvallisuussyistä.
Käytin kynttilöihin soijavahaa ja sen kaverina M-koon puista sydäntä, erikseen piti muistaa myös klipsi sydämelle per kynttilä! Yhdestä puisesta sydämestä riittää noin kahteen kynttilään, melkein kolmeenkin jos tekee vähän vähemmällä vahalla viimeisen kappaleen. Näin sitä ei mene hukkaan. Sydämen koko ja pituus riippuu kupin korkeudesta ja leveydestä, matalalle leveämmälle kynttilälle voi tarvita isommankin sydämen tai kerralla useamman. Tämä selviää vain kokeilemalla. Klipsiä puolestaan voi kupin tapaa käyttää uudelleen.
Itse kynttilöiden valmistus on helppoa. Sulata soijavaha vesihauteessa tai kattilassa miedolla lämmöllä, sulamispiste on matala, vain 50 astetta. Lisää haluamaasi tuoksua sulaneeseen vahaan ja sekoita varoen ylimääräisiä ilmakuplia. Laskin itse, että minun käyttämiäni tuoksuja tarvittiin massaan nähden n. 2g, mutta tarkista vielä prosentuaalinen määrä tuoksun ohjeista. Testasin ensimmäisellä kerralla eteerisistä öljyistä verigreippiä ja sitruunaa todella pienellä määrällä (n. 10 tippaa yhteensä) ja tuoksua ei pystynyt kunnolla havaitsemaan kynttilää polttaessa. Valmiissa tuoksuöljysekoituksissa tuoksu on huomattavasti voimakkaampi. Kuitenkin Limepopin sivuilla ei sanota mitä nuo tuoksuöljyt sisältävät, joka jäi vähän mietityttämään.
"Eteeriset öljyt eivät ole sama asia kuin tuoksuöljyt. Eteeriset öljyt on tuotettu kasvin osista, kun tuoksu-, aromi- ja hajuvesien öljyt ovat keinotekoisia tuoksuja ja makuja. Keinotekoisesti voidaan jäljentää lähes kaikkia tuoksuja, myös eteeristen öljyjen tuoksuja. "
Laskin, että minulla kynttilää varten meni vahaa 80g (Limepopin sivuilla taisi lukea 75g tuohon alumiinikuppiin, kuitenkin täytin kupissa olevaan rajaan asti ja tuli tuo 80g) ja sen lisäksi vähän reilu 2g tuoksua. Mittaamiseen keittiövaaka on hyvä apu! Käytin itse valmiita tuoksuöljyjä: piparia ja ranskalaista vaniljaa, mutta nyt tarkemmalla ajattelulla taidan jatkaa kokeiluja eteeristen öljyjen kanssa ja jättää tuoksuöljyt pois, vaikka ne ovatkin turvallisia. Jos olet tuoksuherkkä niin valmista kynttiläsi ilman tuoksuja.
Ensimmäisellä tekokerralla tein valmiiseen sydänlankaan kynttilän ja sen kanssa sain hieman taisella, kun se ei meinannut pysyä pystyssä sulassa vahassa tukitikuillakaan. Jossakin sitten mainittiinkin, että pienellä pisaralla kuumaliimaa kannattaa kiinnittää sydänlanka kipon pohjaan kiinni ennen vahan lisäämistä. Tämä helpotti hommaa todella paljon ja kiinnitinkin myös puusydämen klipsin pohjaan valmiiksi. Toinen tapa on limepopin sivuilta löytyvä eli kaada vaha ensin kuppiin, kun pohja alkaa jäähtyä laita sitten vasta klipsissä sydän paikoilleen. Voit tehdä kummallakin tavalla, mutta minä koin kuumaliimatipan helpommaksi. Sitten vain kaadoin valmiin seoksen kuppiin, mutta älä täytä ihan piripintaan vaan jätä sentin vara, leikkää puinen sydän hieman vinoon. Kynttilällä menee hetki jähmettyä ja kokonaan se on valmis n. vuorokauden päästä.
Varmasti tässä taito karttuu kun tekee vaan ja jos nyt innostuit niin ehdit vielä tilata tarvikkeet joululahjoja varten. Kuitenkin jos soijakynttilöiden valmistaminen itse ei kiinnosta niin ihania kynttilöitä löydät esimerkiksi Candle Light Storylta tai Nurmelta. Tunnelmallisia iltoja sinulle ja muista kohtuus kynttilöiden kanssa!
linkeistä en hyödy mitenkään, kaikki materiaalit hankittu itse
Kuulostaapa mielenkiintoiselta!
VastaaPoistaKiitos! :)
Poista