DIY Soodataikina - korvaaja taikataikinalle

soodataikina joulukuusen koriste


Meillä ei vielä olla hiljennytty joulun odotukseen, vaikka blogi onkin ollut jo viikon hiljaisuudessa. Syy tähän on se, että tällä viikolla ajatukset ovat olleet ihan sekaisin, sillä meille on tulossa muutto ensi kuun puolivälissä! Sen takia blogi tulee olemaan todennäköisesti hiljaisempi seuraavan kuukauden ajan, mutta toivon todella, että aikaa riittäisi kunnolla myös tänne. Meillä kävi ihan mieletön tuuri ja nyt olenkin vähän onnesta sekaisin, sillä nyt yksi suurista unelmistani toteutuu kun muutamme vuokralle rivitaloon. Kannattaa unelmoida, kannattaa uskoa omiin unelmiin. Ne voivat tapahtua milloin tahansa ja täysin varoittamatta.

Nyt jaan teille ohjeen soodataikinaan, josta riittää iloa joulun ajalle niin isoille kuin pienillekin. Soodataikina on hyvä vaihtoehto taikataikinalle. Se sisältää yksinkertaisesti kolmea ainesosaa: maizenaa, ruokasoodaa ja vettä. Lopputulos on kestävä, uunia et tähän tarvitse ja ennen kaikkea minä rakastan sitä valkoista hieman kimmeltelevää pintaa, joka koristeisiin jää. Muutama vuosi sitten tein soodataikinasta useamman satsin joulukuusenkoristeita, mutta vasta nyt tämä tuli uudelleen mieleeni kun kurkkasin Mitä miehet haluavat joululahjaksi? -postausta. 


soodataikina joulukuusen koriste


Soodataikina on siitä hyvä, että se sopii myös allergikko perheille ja valmista massaa on helppo työstää. Liian ohuita koristeita ei kannata tehdä, kuten minä tällä kertaa tein. Onnistuin rikkomaan  valmiin kuivuneen suosikki koristeeni, kun käytin lankaa laittaessa liian suurta voimaa. Voi kuitenkin olla, että vielä korjaan tuon kaunokaisen pikaliimalla. Tein aina heti irtonaisella kuulakärkikynän päällä reiät ja liian reunaan ei niitä kannata tehdä. Meillä joulukuusen kimpussa on usein useampikin kissa ja oksat saavat kyytiä, joka tarkoittaa myös sitä, että koristeiden pitää olla vahvaa tekoa. Silloin aiemmin muuten me teimme kissojen tassuilla painalluksia soodataikinaan ja niistäkin tuli aika ihania!

Ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan löytyy kuvasta. Kuitenkin tässä vielä muutama huomio. Kun lisäät ainesosat kattilaan ja sekoitat ne on seos täysin löysää velliä. Kuumenna taikinaa miedolla lämmöllä, vähän fuskasin tässä ja pidin hetkellisesti levyä vähän kuumemmalla, että kattila lämpiäisi kunnolla ja sitten tiputin lämmön alaspäin. Taikina voi olla pitkäänkin löysää, mutta kun se alkaa kiinteytymään tapahtuu tuo vauhdilla ja saakin olla tarkkana, ettei massa mene liian kovaksi. 


Soodataikina ohje diy Turkooseja Unelmia
soodataikina vispilä


Joka kerta olen ollut todella malttamaton jäähtymisen kanssa. Kostea liina päällä takaa sen, että taikina ei pääsee kuivumaan. Vaivaa hetki taikinaa isona palana ja sen jälkeen laita osa takaisin kostean liinan alle ja käytä taikinaa haluamallasi tavalla. Suosittelen itse leivinpaperin päällä tekoa, helpotti paljon koristeiden kuivumaan siirtämistä toisen leivinpaperin päälle. Jos massa tuntuu tarttuvan alustaan voit käyttää maissitärkkelystä kaulimisen apuna. Minä tein  nämä piparkakkumuotilla ja kuviot tällä kertaa Iittalan Kastehelmi tuikkukipolla, silikonisilla leimailuvälineillä ja pienellä kuusen oksalla. Nämä kuivuivat yhdessä yössä koviksi ja seuraavana aamuna laitoin langat paikoilleen. Lankana on paksumpi puuvillalanka, mutta kaunein kaikista on juuttinaru. 


soodataikina joulukuusen koriste joulutähti
soodataikina joulukuusen koriste


Voi olla että nyt vihdoin pääsen aloittamaan joulun rauhallisen odotuksen, joten oikein ihanaa joulun aikaa sinulle ♥ 

Onko soodataikina sinulle tuttu?


7 kommenttia

 1. Onpa kauniita! <3 Tein itsekin näitä soodataikinakoristeita muutama joulu sitten. Tänä vuonna jäi tekemättä, mutta kävi mielessä että voisihan näitä tehdä vaikka Ystävänpäiväksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina ♥ Näitä voi tehdä onneksi myös joulun jälkeenkin, tuo ystävänpäivä olikin ihana idea! Joulukuuseen nämä unohtui laittaa, mutta äitini toivoi, että tekisin näistä koristeen ikkunaan kun sopivat muuhunkin kuin jouluun :)

   Poista
 2. Ihania! Minäkin tykkään siitä kauniista valkeasta, hieman kimaltelevasta pinnasta. Omani koristelin pari Joulua sitten muovisen pitsiliinan avulla, niinkin tuli nättejä ja nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Muovinen) pitsiliina onkin todella hyvä idea! Näistä saa tehtyä todella kauniita ja nimenomaan nopeasti. Jos teen näitä taas ensi vuonna niin karkkipaperilla voisi saada elävän pinnan :) Kiitos kommentistasi Maarit! ♥

   Poista
 3. Mun on pitänyt tehdä näitä - ajattelin jopa, mitä jos tänä vuonna tekisi tulevan vuoden jouluaskartelut jo nyt kevättalvella - voisi osallistua kaikenlaisiin joulukalentereihin ideoilla, jotka on valmistanut jo kuukausia aiemmin :D Saisi paremmassa valossa kuvat ja marraskuun pimeinä iltoina ei tarvitsisi viimeisillä voimillaan pinnistellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yhtään hullumpi idea! Hetken aikaa mietin joulukalenterin tekoa - marraskuussa. Onneksi tajusin ettei aika todella siinä kohti enää riitä ja jätin ajatuksen hautumaan tälle vuodelle. En vain tajunnut, että sen tekemisen voisi aloitella jo todella paljon aikaisemmin :D Nyt olenkin kironnut valon vähyyttä ja sinisävyisiä kuvia, onneksi kuvasta saa siedettävän kun tekee siitä mustavalkoisen. Mitäköhän kaikkea muuta soodataikinasta voisi tehdä kuin joulukoristeita?

   Poista
 4. En ollut kuullutkaan aikaisemmin tällaisesta taikinasta. Tätä täytyy kokeilla. Tosi kauniita ja malleja löytyy valmiiksi vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥