Ruokahävikkiä vähentämässä

Ruokahävikkiä vähentämässä


Suomessa vuosittainen ruokahävikki huitelee 335-460 miljoonan kilon välillä ja se tuntuu pahalle. Eikö olisi jotakin, mitä me voimme tehdä vähentääksemme tuota kuormaa? On väärin, että heitämme pois ruokaa josta osa olisi vielä ihan käyttökelpoista. Hävikkiä ei synny pelkästään kotitalouksissa vaan sitä syntyy myös ravintoloissa, kouluissa ja kaupoissa. Osa ravintoloista on alkanut myymään edullisemmin muuten hävikiksi joutuvaa ruokaa esimerkiksi ResQ sovelluksen kautta. Minäkin kyttäilen tuon sovelluksen kanssa keskustassa pyöriessä, josko sattuisi olemaan minulle sopivia annoksia tarjolla. Täällä hyvä kooste faktoista koskien ruokahävikkiä

Meidän pienessä lähikaupassamme myydään huonoksi meneviä, mutta käyttökuntoisia kasviksia ja vihanneksia 1€ iso laatikko ja tästä saisi moni muu kauppias ottaa mallia! Muuten kaupoista meneekin jo hyvin päiväystuotteita mm. seurakunnille jaettavaksi, mutta nopeasti pilaantuvat kasvikset ovat ongelma. Lupaankin pistää korteni kekoon ja käydä hakemassa aina välillä noita euron laatikoita ja tehdä sen sisällön mukaan suunnitelmat seuraaville päiville. Aina voi hedelmistä tai marjoista tehdä hilloa tai smoothieta, niissä ei rumat tai todella kypsät yksilöt haittaa ollenkaan. Mitä katselin laatikoitten sisältöä löytyi niistä salaattia, banaaneja, omenoita, appelsiineja, paprikaa, avokadoa, sipulia, valkosipulia, persimoneja ja vaikka mitä muuta ihanaa.


postaus sisältää affiliatelinkkejä
Matsmart tilaus


Kesällä alkoi sosiaalisessa mediassa näkyä kaksi eri hävikki verkkokauppaa: kotimainen Fiksuruoka ja ruotsalainen Matsmart. Ideana näissä on myydä parasta ennen tuotteiden lisäksi myös sesonkituotteita ja tuotteita, joiden pakkaukset ovat uudistuneet. Kummastakin löytyy kyllä ihan kotimaisia tuotteita ja koska Matsmartilla oli kesällä parempi valikoima vegaanin näkökulmasta teimme sinne ensimmäisen tilauksemme heinäkuussa. Sen jälkeen olemme tilanneet vielä kolme pakettia lisää, sillä olen ollut todella tyytyväinen tuotteisiin ja palveluun sekä siihen, että säästän rahaa ja pääsen lisäksi testaamaan uusia tuotteita todella edullisesti. Sivustojen erona on lähinnä toimituskulut, sillä Fiksuruoalla ne ovat 4.90e per 20kg paketti ja Matsmartilla 6,90e per 20kg paketti. 

Välillä tosin mietityttää tuotteiden hinnat. Aina ne eivät ole oikeasti edullisempia ja shoppailessa kannattaa pitää järki mukana, vaikka kyse onkin hävikkiruoasta. Esimerkiksi Foodie sivun kanssa  voit kurkata mitä sinulle uudet tuotteet normaalisti maksavat. Tilaa tuotteita mitä tarvitset ja mitä tulee käytettyä, älä tilaa liikaa, vaikka edullinen hinta houkuttelisikin. Sama pätee ihan normaalissa ruokakaupassakin, sillä juuri ahnehtiessa tarjoustuotteita usein sitä hävikkiä syntyy. 

Matsmartilla olen myös nähnyt myynnissä luonnonkosmetiikkaa kuten Weledaa, eko hammasharjoja Humble Brusheja ja Urtekramia. Näiden kanssa (kuten muidenkin hyvien tarjousten) kannattaa olla nopea, sillä ne voivat loppua hyvinkin nopeasti. Vinkkaan teille alempana tuotteista, josta olen erityisesti pitänyt (tai hyviä vegaanin näkökulmasta), mutta en takaa niiden määrän riittävän kovinkaan pitkälle! Matsmartista löytyy myös todella kivasti gluteenittomia tuotteita, jotka kannattaa kurkata.


Bio Life vitamiini sinkki magnesium eko

Tuotteita Fiksuruoka sivustolta

AG! Pähkinä-kasvismureke aines maalaiskasvikset 3,49€
Tämä on meidän suosikki, Sweet&Chilli versio on vilahtanut aiemmin täällä!

Tuotteita Matsmartilta Proper corn popkorni vegaaninen


Kuvissa näkyy nyt uusin Matsmartin tilaukseni, joka tuli noin viikossa. Olen täysin hurahtanut mustapapupastaan sekä mukavan tulisiin poppareihin, joita nyt riittääkin hetkeksi. Aiempien tilausten suosikkeihini kuuluu mm. tummapaahtoinen kahvi, jota sai viisi pakettia kympillä ja GoGreenin kasvivispikermat, joita myytiin ihan naurettavaan 0,19€ hintaan. Kuitenkin kuten ylläkin mainitsin saa tilatessa olla nopea ja jos jää sitä muutamaksi päiväksi muhimaan voivat tuotteet olla jo loppu. Moneen otteeseen olen kerännyt ostoskoriin tavaraa ja odottanut seuraavaan päivään, jolloin osa onkin jo mennyt. 

Parastahan olisi jos aina ostaisi vain mitä tarvitsisi, mutta kuten Vegoboxienkin kanssa niin uusia tuotteita on kiva kokeilla. Lisäksi välttelen turhaa kaupassa juoksemista, sillä liian usein tulee tehtyä heräteostoksia. Parasta onkin testata uusia tuotteita silloin kun voi vähentää hävikkiä ja maksaa tuotteesta todella pieni hinta. Seuraavaksi kokeilen vielä tilata Fiksuruoan puolelta, vaikkakin edelleen Matsmart tuntuu olevan enemmän minua varten.


Mitä ajatuksia ruoan hävikki sinussa herättää? 

Oletko tilannut Matsmartista tai Fiksuruoalta?postaus sisältää affiliatelinkkejä

12 kommenttia

 1. Minä yritän pitää hävikin kotona minimissä. Käyn kaupassa yleensä kerran viikossa. Sen vuoksi en voi osallistua hävikkitalkoisiin kaupassa, vaan ostan aina tuoreita ja hyvälaatuisia tuotteita. Kotona teen parhaani, ettei hävikkiä syntyisi. Olen onnistunut käytännössä tosi hyvin, sillä todella harvoin biojätteeseen kertyy mitään ruokaa tai edes raaka-aineita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on mielestäni erinomainen tapa vähentää hävikkiä! Meillä menee vielä biojätteeseen jonkin verran ruokaa, ei paljoa, mutta kuitenkin. Se johtuu lähinnä unohduksista ja jääkaapin syövereihin kadonneista purkeista, joita aina välillä tulee harmikseni vastaan. Tyhjempi jääkaappi voisi olla ihan hyvä ratkaisu! Meillä tilanne vaatisi vielä kunnolla järjestelmällisyyttä, mutta meillä lepsutaan liian usein. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 2. Me ostetaan paljon päiväystuotteita kaupasta. Syödään heti tai laitetaan pakasteeseen. Noista hävikkipaikoista on usein pitänyt tilata, vielä en ole saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä harrastetaan myös tuota pakastamista, onkin hyvä kun sieltä saa kiireessä napattua eväät tai syötävää juuri sille hetkelle. Tofut, härkiket ja muut eivät pahemmin pakkasesta haittaa ja siellä onkin hyvä pitää niitä aina varalla :) Hienoa, kun täältä löytyy muitakin hävikkiä vastaan taistelevia!

   Poista
 3. Mieki oon käyttäny matsmarttia, hyvin toimii! Tosi hyvä idea tällane kauppa! Pitää tuolta fiksuruuastaki kattoa kans.

  Ja tosiaan ollu jotku paketit niissä tuotteissa tyylii vähän virheellisiä mutta päiväystä pitkälle nii myydään ihan pilkkahintaan pois kun ei voi myydä kaupassa, tai sitte just että päiväys on menny tyyliin viikko sitten tai tulossa vastaan kuukauden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matsmart on kyllä huippu, vielä toistaiseksi fiksuruoka ei ole ihan samalla tasolla valikoimassa ja hinnoissa. Välillä on ollut vähän hitaampi toimitus, mutta sen kyllä ymmärtää kun on aika suosittu kauppa :) Me ostimme 12 purkin paketin pizzakastiketta pitkällä päiväyksellä muutamalla eurolla viimeksi ja mikäs siinä kun ne säilyvät tuolla kaapissa hyvin ja ei jää ainakaan kastikkeen takia pizzat tekemättä :) Kiva kuulla, että täällä on muitakin jotka ovat tilanneet tuolta! Rauhallista sunnuntaita Kristiina!

   Poista
 4. Oi mikä kauppa myy tuollaisia euron laatikoita? Olis kyllä hienoa, jos muutkin kauppiaat tekisivät noin.
  Tulevatko nuo verkkokauppojen toimitukset kotiovelle vai Postiin? Mun on vähän haastavaa vastaanottaa mitään kotiin, kun ei ole ovisummeria ja alaovi on lukossa. En ole keksinyt tähän vielä mitään ratkaisua, miten voisin vastaanottaa lähetyksiä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pieni K-market Hervannassa :) Sille kaupalle menee kyllä kymmenen pistettä ja papukaijamerkki! Vaikka kauppa onkin pieni niin valikoima todella hyvä ja siellä on aina mukavaa asioida. Toimitukset menevät postiin, ainakaan nopealla kurkkauksella en muuta vaihtoehtoa löytänyt. Nyt oli tullut taas kaikkia uusia juttuja ja mietin pitäisikö laittaa tilaukseen :D

   Poista
 5. Hei, tosi paljon kiitos tuosta matsmart-vinkistä: asun nimittäin Ruotsissa ja tuosta tulee kyllä varmaan vakinettikauppa :)
  Ruokahävikki pyritään pitämään pienenä, mutta parantamisen varaakin vielä olisi. Jääkaappi on valitettavan pieni, joten helposti unohtuu joku purkinloppu toisten taakse kun on täyttä. Aika vähän kuitenkin menee hukkaan, koska välillä tehdään juuri sellaisia "jääkaappi tyhjäksi"-ruokia - jotka yleensä ovatkin tosi hyviä. Toisaalta syömme nykyisin yleensä perunat kuorineen kun kuoret ovat ohuita, ja pyritään muutenkin käyttämään vähän huonommatkin osat (esim. tuoreen basilikan varretkin vaikka sosekeitossa). Olen ehkä perinyt jotkun pula-ajan marttailugeenit kun olen innoissani jos keksin miten hyödyntää jämäpalat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa todella hyvältä! Jääkaappi tyhjäksi ruoat ovat meillä myös hyvin suosittuja ja mahtava keino saada pilaantumisvaarassa olevat ruoat käytettyä. Marttailu on todella ihanaa ja tulee hyvä mieli kun rahaakaan ei mene hukkaan. Mikään ei ärsytä niin paljoa kuin pilalle mennyt kalliimpi ostos. Kiitos ihanasta kommentista ja mahtavaa jos hyödyit vinkistä! :)

   Poista
 6. Me ostamme yleensä ruuat noin kolmelle päivälle. Neljäntenä teemme kaapista jämäruoka-annokset eli käytämme kaiken mahdollisen olemassa olevan ruuan. Kaupassa käymme uudelleen vasta, kun varasto oikeasti tyhjenee. Hävikkiä syntyy näin todella vähän ja se mitä syntyykin, menee suoraan kompostiin tekeytymään mullaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä malli kuulostaa erittäin hyvältä! Tuolla tavoin säästetään myös varmasti tilaa, kun kaappeja ei täytä varalla olevat pakkaukset. Minä sorrun aina näihin, vaikka asummekin ihan kauppojen lähellä. Katsotaan josko muuton jälkeen saisin hieman hillittyä itseäni, vaikka nyt tuleekin keittiöön lisää kaappitilaa :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥