Viime syksynä aloin pyörittelemään hiljalleen ajatusta eteenpäin menemisestä eli uudesta alasta. Vaikeinta oli lähteä ajattelemaan mikä voisi olla minulle sopiva ala, mitä minä haluan ja mihin voisin työllistyä mahdollisimman varmasti. Tämän prosessin alussa pahinta oli tiedon puute ja väärien luulojen ylläpitäminen. Luulin etten voi hakea ammattikoulun papereilla suurin piirtein yhtään mihinkään, mutta onneksi blogisisareni Minttu Kivemmasta blogista tuli apuuni. Minttu on opinto-ohjaajana Sulkavan yrittäjyyslukiossa. Sain häneltä erinomaiset työkalut selvittämään sitä mikä voisi olla minun alani ja jaan nämä vinkit myös teidän kanssanne. Ammattikoulujen ja lukioiden yhteishaut ovat juuri meneillään ja reilun kahden viikon päästä on myös korkeakoulujen vuoro!
Ennen kaikkea kyseessä on suuri prosessi pään sisällä, jonka kannattaa antaa muhia hiljalleen. Onneksi minun ei tarvitse tietää muuta kuin sen mihin minulla on intohimoa. Minulla alan valintaa lähti muovaamaan ajatus siitä, etten halua naisvaltaiselle alalle, lisäksi pidän tietokoneista ja edes jollakin tavalla luovasta työstä. En ole hyvä piirtämään, mutta minulla on runsaasti erilaisia visioita ja pidän työstä, joka vaatii ajatustyötä ja haastaa minut uudelleen ja uudelleen. Työn pitäisi olla sellaista, että sinne on ihan kiva mennä, eikä loputonta pakkopullaa.
Kalenteriini on ympyröity keskiviikko 14.3. jolloin alkaa korkeakoulujen yhteishaku. Minulla on tarkoitus hakea kahdelle ammattikorkean linjalle, joiden uskon sopivan minulle ja jossa pääsisin hyödyntämään vahvuuksiani. Opiskelujen aloittaminen on ajatuksena todella kutkuttava. Minun ei todellakaan ollut tarkoitus hakea opiskelemaan, mutta en myöskään ajatellut, että hajottaisin itseni töissä fyysisesti. Saati sitä, että tuo fyysinen vamma rajoittaisi elämääni suuremminkin. Olen joutunut siis ajattelemaan paljon asioita uusiksi. Eniten tässä kaikessa jännittää se, että jäänkin ilman opiskelupaikkaa. Se on täysin mahdollista, mutta kuitenkaan jos ei veikkaa ei voi myöskään voittaa! Nyt jaan teille Mintulta saamani viisi vinkkiä, joiden avulla sain kunnolla oman ajatusprosessini alan vaihtamiseen käyntiin.
Kalenteriini on ympyröity keskiviikko 14.3. jolloin alkaa korkeakoulujen yhteishaku. Minulla on tarkoitus hakea kahdelle ammattikorkean linjalle, joiden uskon sopivan minulle ja jossa pääsisin hyödyntämään vahvuuksiani. Opiskelujen aloittaminen on ajatuksena todella kutkuttava. Minun ei todellakaan ollut tarkoitus hakea opiskelemaan, mutta en myöskään ajatellut, että hajottaisin itseni töissä fyysisesti. Saati sitä, että tuo fyysinen vamma rajoittaisi elämääni suuremminkin. Olen joutunut siis ajattelemaan paljon asioita uusiksi. Eniten tässä kaikessa jännittää se, että jäänkin ilman opiskelupaikkaa. Se on täysin mahdollista, mutta kuitenkaan jos ei veikkaa ei voi myöskään voittaa! Nyt jaan teille Mintulta saamani viisi vinkkiä, joiden avulla sain kunnolla oman ajatusprosessini alan vaihtamiseen käyntiin.
1. Kuka ja mitä minä olen
Aluksi on hyvä pohtia sitä kuka ja ennen kaikkea mitä juuri sinä olet. Tärkeää on löytää omat vahvuutesi, kiinnostuksen kohteesi ja ajatella miten yhdistät nämä siihen, että joku maksaa sinulle siitä. Tätä kautta löydät sen ihanan unelmiesi työn. Hyviä tapoja kartoittaa omat vahvuudet ovat esimerkiksi VIA luonteenvahvuuskartoitus ja ystävien ja perheenjäsenten haastattelu. Voit tällä tapaa saada paljon tietoa itsestäsi ja löytää niitä puolia, joita et välttämättä omin silmin ole huomannut tai osannut ajatella.
Sitten alkaa se perusteellinen tiedonhankinta eli on selvitettävä kaikki kiinnostavat alat yliopistosta, AMK:sta, amiksesta ja kansanopistoista. Kun etsit tietoa eri aloista ja koulutuksista niin kannattaa tehdä plus/miinus-listoja sekä mood boardeja, joilla näet helposti kokonaisuuden ja eri alojen hyvät ja huonot puolet.
2. Urakipinä
Tässä on erinomainen työkalu, joka antaa mahdollisuuden olla vähän rohkeampi tuumailussa ja oman alansa etsinnässä. Kyseessä on Minna Katteluksen kehittämä ohjausväline, jolla on tarkoitus saada kiinni siitä, mikä on se oma juttu ja mihin on oikeasti kipinää. Voit toteuttaa tämän yksin tai ystävän kanssa toista ohjaten.
Aluksi luetaan tarina miljonääristä joka maksaa kaikki kulusi ja antaa lisäksi 4000 euroa kuukausirahaa. Ehtona rahalle on että opiskelet jotain sellaista johon on "kipinä" eli voimakas oppimisenhalu ja kiinnostus. Täytyy siis tuntua, että on ihan mahtavaa opiskella tätä. Rahantulo loppuu heti jos kipinää ei olekaan. Mitä lähtisit opiskelemaan? Tarinan jälkeen tehdään Urakipinä-kartta, johon mallin löydät täältä. Mintun mukaan tästä on ollut paljon iloa monille hänen ohjattavilleen ja pakko myöntää, että tällä tapaa ajattelu sai minut näkemään uusia mahdollisuuksia. Uskalla miettiä muutakin kuin perusjuttuja. Mitä sinä opiskelisit tuollaisella rahoituksella? Hyviä videoita, jotka avaavat urakipinää lisää löydät täältä.
3. GOFER
GOFER on psykologien kehittämä päätöksentekomalli. Se on alunperin tarkoitettu teineille, mutta on kyllä toimiva kaikille. GOFER tulee sanoista: Goals clarification, Options generation, Facts-finding, Effects, Review ja implementations. Tätä tapaa voit soveltaa muuhunkin kuin ammatinvalintaan.
Goals clarification: Tavoitteen päättäminen kuten esimerkiksi ihanan ammatin löytäminen. Kannattaa tehdä esim. mindmap tai moodboard tavoitteesta. Tavoitetta tulee pohtia ja siihen hyviä kysymyksiä ovat: Miksi kaipaan tätä? Mitkä asiat ovat tuoneet minut tähän? Onko tämä oikeasti tavoitteeni?
Options generation: Vaihtoehtojen löytäminen. Eli tämä on sitä salapoliisityötä. Mitä vaihtoehtoja on olemassa? Kolua Opintopolku ja oppilaitoisten sivut ja esitteet läpi. Kun löydät (vähänkin) mielenkiintoisen vaihtoehdon, laita se ylös paperille. Nyt on tarkoitus löytää paljon erilaisia vaihtoehtoja, sellaisiakin jotka kuulostavat hieman hullulta tai hassulta.
Facts-finding: Kun olet kerännyt vaihtoehdot, ala etsiä niistä tietoa ja kirjaa ne ylös. Esim. mindmap toimii tähän tarkoitukseen hyvin.
Consideration of effects: Ota paperi, kirjoita yksi vaihtoehdoista sen yläosaan. Sitten piirrä viiva, joka halkaisee paperin. Toiselle puolelle ala kerätä positiivisia vaikutuksia elämääsi ja toiselle negatiivisia vaikutuksia.
Review and implementations: Viimeisessä vaiheessa pohdi vaikutuksia. Onko esim. jokin negatiivisista vaikutuksista niin iso, ettei hyvät puolet voi sitä mitenkään peitota. Mieti myös miten toteuttaisit vaihtoehdon.
Kaikki vaiheet kannattaa kirjata paperille, jotta voit palata niihin vielä myöhemmin uudestaan halutessasi.
4. Ammatinvalintapsykologin tai uraohjaajan tapaaminen
Työvoimatoimistossa voi käydä ammatinvalintapsykologin juttusilla. Myös yksityisellä puolella löytyy uraohjaajia ja ohjaajia, jotka auttaa löytämään sen oman jutun.
5. Kirja : Omannäköinen elämä
Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi kirja Omannäköinen elämä auttaa ajattelemaan ei-perinteisellä tavalla. Kirjasta löytyy kivoja tehtäviä ja aivonystyröitä aktivoivia tekstejä.
"Monet ihmiset eivät tee tietoisesti elämänsä tärkeimpiä valintoja, vaan he saattavat enemmänkin ajautua risteyksistä eteenpäin sattumien kautta, toisten esimerkkiä seuraten tai jopa lähipiirin painostuksesta. Voi olla, että heiltä puuttuu valintojen tekemiseen tarvittava tieto, luotettava keskustelukumppani tai jopa ajatus siitä, mitä he oikeasti haluavat, mikä heitä kiinnostaa tai mihin heillä on kykyjä. Kuitenkin elämän suuret valinnat määrittelevät arkea mahdollisesti useita vuosia eteenpäin. Siksi valintoihin kannattaa panostaa ja pysähtyä tietoisesti niiden äärelle. Tämän kirjan tarkoitus on avartaa näkemystäsi omista piilevistä kyvyistäsi sekä auttaa tekemään tiedostettuja ja mielekkäitä valintoja, jotka palvelevat elämääsi."
Ennen kaikkea kyse on sinun omasta elämästäsi ja siitä mitä sinä haluat tehdä. Ammatinvalinta ei ole mikään pieni päätös ja aina voit muuttaa mieltäsi. Vain kokeilemalla voit löytää oman juttusi. Joskus asiat vaativat myös kompromisseja ja uhrauksia, opiskelemaan lähteminen tuntuu usein myös taloudellisesti, mutta on lopulta sen arvoista. Ja koskaan ei ole myöhäistä lähteä vaihtamaan alaa. Usko unelmiisi ja mene niitä kohti! Iso kiitos vielä Mintulle kaikesta avusta, jota olen saanut näitä asioita pyöritellessä. ♥
Heräsikö sinulle aiheesta kysymyksiä?
Kysymykset voit laittaa Mintulle sähköpostitse osoitteeseen
minttu.karjalainen@sulkava.fi .
Jes, tosi hyvä postaus! Ammatinvalinta on liian usein vähän sellaista arpapeliä, ja elämä helpottuisi kummasti, kun ei tuhlaisi montaa vuotta opiskellessa alaa, jonne ei sitten ikinä tule työllistyttyä.
VastaaPoistaKiitos Iida! ♥ Pelkästään mahdollisuuksia on niin kauheasti, että on vaikea edes löytää tietoa niistä kaikista. Alat muuttuvat hurjaa vauhtia kuten myös opiskeluiden nimikkeetkin, kehityksen myötä niitä tulee vain lisää ja lisää kun vanhentuneet alat alkavat tippua listoilta. Varsinkin näin työelämässä olleena on aika hurjaa lähteä tutkimaan mitä kaikkea olisi mahdollista opiskella ja ennen kaikkea se mitä kannattaisi opiskella. Nyt toivotaan, että suuntani olisi oikea :)
PoistaOlen käynyt lukemassa tämän useamman kerran ja intouduin kokeilemaan tuota Urakipinää. Ja vaikka olen näitä asioita pähkäillyt kauan, sai tekstisi minut löytämään uuden vaihtoehdon, jota nyt alan tutkimaan. Kiitos sinulle ja Mintulle :)
VastaaPoistaIhana kuulla Satu! Varsinkin tuo uusi vaihtoehto alkoi kutkuttamaan vatsanpohjassani, toivottavasti ajatuksesi tuottaisi vielä hedelmää ♥
Poista