Imetyksen alkutaival


Postaus toteutettu yhteistyössä Hujauksen kanssa
postauksen lopusta löydät alennuskoodin ilmaisiin toimituskuluihin


Asia mitä pyörittelin mielessäni paljon jo ennen lapsen syntymää oli imetys. Odotin sitä innoissani, kuvittelin mielessäni ne ihanat ensihetket kerta toisensa jälkeen. Jännitin sitä nousisiko maito missä kohdassa, tulisiko imuotteen kanssa ongelmia tai sattuisiko imetys alkuun paljonkin – pieniä paineita oli siis ilmassa. Ensimmäiset hetket, kun poika oli rinnalla olivat maagisia. Olin erittäin uupunut synnytyksen jälkeen ja ihan päästä pyörälläni, silti meidän yhteinen alku oli jotenkin luonteva. Tuntui siltä, että asiat heti loksahtivat paikoilleen, kun poika sai rinnan suuhunsa.

Ei alku ollut yhtä ruusuilla tanssimista. Varsinkin toiselta puolelta poikaa syöttäessä kipu oli ihan käsittämätön, normaalia alkuarkuutta kuitenkin. Kärsimättömänä ruikutin rintakumin perään sitä kuitenkaan onneksi saamatta. Ihan hyvä niin, sillä alun jälkeen homma helpottui pikkuhiljaa. Rintakumista voi saada kyllä lyhytaikaista apua imetykseen, sillä se voi helpottaa lapsella rintaan tarttumista, mutta toisaalta se heikentää rinnan saamaa stimulaatiota, joka puolestaan vaikuttaa suoraan maidoneritykseen.

Minulla maito nousi heti kohisten, kun pääsimme toisena päivänä pojan syntymästä potilashotellin puolelle omaan rauhaan. Kokemuksena potilashotellissa olo oli todella ihana, kun saimme yhdessä pesiä hotellihuoneessa pienenä perheenä. Maidon nouseminen ja kaikki ne hormonit kuitenkin aiheuttivat valtavan tunteiden vuoristoradan. Olin myös todella hämmentynyt siitä valtavasta  maidon nousuun liittyvästä kuumotuksesta rinnoissa ja rikotut kaalinlehdet tulivatkin silloin erittäin tutuiksi. Meillä pojan verensokereita jouduttiin seuraamaan tiheästi ja siitä tuli kyllä omat paineensa, kun toista piti kellon kanssa syöttää väkisin. Toinen kätilö sanoi yhtä ja toinen toista ja olin todella hämmentynyt sekä myöskin peloissani siitä saisiko poika maitoa tarpeeksi. Maitoa tuli, paino lähti nousuun ja nopeasti pääsimme lähtemään kotiin. Kotona kaikki tuntui heti paljon luontevammalta ja imetys helpottui kun pääsin itse rentoutumaan kunnolla imetystyynyn kanssa.




Lapsentahtisesti imettäen


Matka tuosta imetystaipaleen alusta tähän hetkeen tuntuu valtavan pitkältä, vaikka siinä välissä onkin vain 15 viikkoa. Olen alusta asti ottanut sen asenteen, että meillä syödään silloin, kun pojalla on nälkä oli paikka tai aika mikä tahansa. Alkuun toki vajaan viikon ajan käytin sovellusta, jolla sai kellotettua imetyksiä, mutta nopeasti varmuuden kasvaessa jätin sen pois ja siirryin kokonaan lapsentahtiseen imetykseen. Meillä imetys on pääosin ollut todella helppoa ja huoletonta, olen ollut siitä erittäin kiitollinen. Toki niitä epätoivon hetkiäkin on ollut varsinkin tiheän imun kausina. Välillä tuntuu ettei mikään muu kuin tissillä olo ole hyvä. Kun toinen haluaisi syödä koko ajan aamusta yöhön niin siinä meinaa epätoivo herkästi väsyneenä iskeä. Kuitenkin yritän nauttia siitäkin, nämä hetket menevät kuitenkin hujauksessa ohitse ja kuten aiemmin olen kirjoittanut niin on hyvä muistuttaa siitä, että kaudet ovat kausia.

Kotona ei ole aina niin väliä miten ja missä imettää, kunhan se on mukavaa molempien mielestä. Olen imettänyt Citymarketissa sovituskopissa, kahviloissa, siskon keittiön lattialla ja kerran Prismassa piilossa kenkäosastolla, kun (nälkä)huuto alkoi olemaan infernaalinen. En toki vilauttele julkisella paikalla, vaan yritän tehdä syötöt niin huomaamatta kuin vain voin ja tämän mahdollistaa aina mukana kulkevat harsot sekä hyvät toimivat imetyspaidat! Raskauden aikana ostin useita imetyspaitoja valmiiksi, mutta niitä olisi saanut olla enemmän ja toimivammilla systeemeillä. Imetyksen pitää olla mukavaa ja helppoa, luontevaa. Sen olen saanut oppia, että nopeus on valttia, kun pienelle iskee nälkä ja hankalan virityksen kanssa menee molemmilta vain hermot.

Tarkoituksenani olisi täysimetys sinne 6kk ikään asti. Ajatuskin imetyksen lopettamisesta tuntuu jotenkin riipivältä, mutta tarkoitukseni on jatkaa sitä niin pitkään kuin poika haluaa. Tällä hetkellä haluaisin päästä sinne WHO:n kahden vuoden suositukseen asti jos se vain on mahdollista. Mielestäni kuitenkin jokainen äiti tekee itse päätöksensä imetyksen suhteen, elämäntilanteita on erilaisia ja imetys ei tee kenestäkään automaattisesti parempaa äitiä. Lempeyttä tarvitaan tästäkin asiasta keskustellessa enemmän! Vaikka minä olen hurahtanut imetykseen niin ei jokaisen äidin tarvitse.




Hujaus – huomaamatonta imetystä missä ja milloin vain


Minulle kotimainen vaatemerkki Hujaus tuli tutuksi #juttutuulella kampanjan myötä ja tämä yhteistyö onkin erittäin mieleinen minulle. Hujauksella ollaan panostettu siihen, että imettää voisi kätevästi ja huomaamattomasti missä vain. Hujauksen takaa löytyy kaksi äitiä, Iina sekä hänen kälynsä Laura. Kokemuksen syvällä rintaäänellä he tietävät mitä imettäminen mahdollisine haasteineen on ja siten he haluavat tuoda helpotusta muiden äitien arkeen. Imetysvaatteiden lisäksi heidän valikoimastaan löytyy myös imetysluukuttomia ihania huppumekkoja, imetyskoruja,  tuubihuiveja sekä legginsejä. 

Yrityksemme ydinajatuksena on tehdä imetyksestä luonnollinen osa arkea ja tarjota toimivia tuotteita sitä helpottamaan. Tehtävänämme on auttaa osaltamme kaikenlaisia äitejä omassa vauva- ja lapsiarjessaan. Me tiedämme mitä on imettää lähes kellon ympäri ja olemme kokeneet ne kuuluisat vaiheet; pöllöniskat, tiheät imut, rintaraivarit. Tuotteemme tuovat piristystä ja helpotusta arkeen.
- Hujaus





Ihastuin Hujauksen mallistossa kauniisiin yksinkertaisiin malleihin, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin. Varsinkin hupullinen Kotva imetysmekko kanerva kuosisilla tehosteilla on mielestäni todella upea niin imetys kuin perus mallisenakin! Hujauksen keskeisiä arvoja ovat ekologisuus, eettisyys ja läpinäkyvyys. On ilo, että Hujauksen tuotteet suunnitellaan Suomessa ja ne on valmistettu Oulussa heidän yhteistyöompelijallaan. Olen viime aikoina huomannut, että ihmiset ovat alkaneet enemmän kiinnostumaan vaatteiden ja niiden materiaalien alkuperästä ja onkin hienoa, että omalla valinnallaan voi tukea kotimaista työtä. Pidetään huoli siitä, että voimme jatkossakin ostaa kotimaisia vaatteita!

Sain valita itselleni mieluisan paidan, kerrankin yllätin itseni enkä ottanut sitä perus mustaa vaihtoehtoa ja valitsin kauniin keltaiseen taittavan okran värisen Luotto paidan. Paitojen koot ovat nafteja, mutta ohjeet oikean koon löytymiseen löytyvät täältä. Paita on todella napakkaa materiaalia istuen päälle mukavasti. Sen kanssa on ollut helppo liikkua sekä tietenkin myös imettää. Samanlaiseen imetysluukkuun en ollutkaan vielä törmännyt ja se osoittautui nopeasti todella käteväksi ja pelkoa ylimääräisistä vilautteluista ei ole ollut. Vaikka kyseessä onkin yhteistyönä toteutettu postaus niin suosittelen Hujausta teille erittäin lämpimästi!



Minulla on nyt ilo jakaa teille alennuskoodi TURKOOSI, jolla saat ilmaiset postikulut Hujauksen verkkokaupasta. Koodi on voimassa sunnuntaihin 7.4. asti! 

Millainen suhde sinulla on imetykseen?

4 kommenttia

 1. Imettäminen on yksi hieneoin asia, mitä äitiydessä on. Mutta, on juurikin muistettava, että kaikilta se ei onnistu tai ei halua imettää. Jokainen tyylillään. Itselläni on imetys lähtenyt sujumaan jokaisen (kolmen) pojan kohdalla heti synnärillä ilman ongelmia. Ensimmäistä imetin lähes vuoden ja sitten vaan pikkuhiljaa lopetin. Keskimmäisellä oli koliikki ja lopetin täysimettämisen aika pian, oman jaksamiseni vuoksi. Nuorimmalla oli niin pahat allergiat ja vaikka itse yritin välttää lähes kaikkea mahdollista ruokavaliossani, ei auttanut. Vasta lopetin imetyksen ja löydettiin lapselle sopiva apteekin korvike, allergiaoireet saatiin minimiin. Lapseni ovat kaikki kasvaneet lähes samanlaisia käyriä ja sairauksia on ollut samanmoisesti (kuopuksen allergiatkin ovat jo vähentyneet).
  Joten, muista että imetät juuri niin paljon ja kauan kuin sinusta itsestäsi tuntuu. Olet hyvä ja korvaamaton lapsellesi, syö hän sitten rintaa tai pullosta! Kaikkea hyvää teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi Kaisa! Oma jaksaminen on todella tärkeä asia vauva-arjen keskellä. Jos ei äiti voi hyvin niin se heijastuu herkästi myös lapseen. Äitinä sitä yrittää tehdä aina parhaansa lapsensa eteen ja tässä tarvitaankin sitä lempeyttä, ei täydellisyyttä tai kuun ja tähtien tavoittelemista taivaalta. Jokainen tyylillään kuten sanoit, äidit ja lapset ovat yksilöitä ja se usein unohtuu keskustellessa tästä ja muistakin aiheista äitiyteen ja lapsiin liittyen.

   Ihanaa kevättä sinulle <3

   Poista
 2. Olin epäileväinen voiko koko imetykseni onnistua, mutta onneksi alun hankaluuksista päästiin ja imetin kaikkia lapsia pitkään (yli 1,5 v). Korvikkeet eivät käyneetkään, kun olivat kovin allergisia enkä jaksanut lähteä Kelan vaatimaan itketys-rumbaan erikoiskorvikkeiden saamikseksi, jota se ainakin siihen maailmanaikaan olisi ollut kun meidän lapset olivat pieniä. Onneksi siis maitoa tuli ja se omalla allergiadietillä lapsille sopi.
  Imetys on yllättävn tunteita herättävä asia, vaikka (mielestäni) totuus on, että hyvän äitiyden mittari se ei ole, ja tissiä näkyy keskimääräisessä automainoksessakin enemmän kuin fiksusti imettäen.
  Tsemppiä kovasti teidän imetystaipaleeseen, jatkukoot se niin kauan kuin teille toimii ja tuntuu oikealta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Taina ihanasta kommentistasi <3 Pitkän aikaan olet lapsiasi imettänyt!

   Nykyään sitä jo harmittelen (vaikka poika on vasta kohta 5kk), että tissillä vietetty aika vähenee kun imu tehostuu. Ne alun yhteiset hetket, pitkät päivät iho ihoa vasten, ovat jääneet onneksi syvälle mieleeni. Se oli niin ihanaa aikaa, vaikka toisaalta alituinen imetys oli välillä myös raskasta. Hassua miten nopeasti ne asiat muuttuvat, kun lapsi kasvaa ja kehittyy!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥