Hankinnat vauvalle – onko kaiken pakko olla uutta?Aivan raskauden alussa en uskaltanut tehdä mitään hankintoja vauvalle. Halusin olla ensin varma, että kaikki olisi hyvin ja sitten vasta alkaa tekemään harkittuja hankintoja vältellen turhia juttuja. Pian ensimmäisen ultran jälkeen aloin selaamaan facebookin market placea sekä erilaisia kirppisryhmiä etsien tavaraa, jota on lapselle pakko hankkia. Hankimme kaiken mahdollisen käytettynä, koska se on huomattavasti ekologisempaa ja lompakolle kevyempää kuin uutena ostaminen. Tavaraa on maailma jo valmiiksi täynnä, miksi alkaisin kuluttamaan hullun lailla (uutta tavaraa) vain sen takia, että meille tulee lapsi? Poika ei tule muistamaan minkälaisissa vaunuissa häntä on työnnetty, onko pinnasänky minkä merkkinen tai onko vaatteita käyttänyt yksi tai useampi lapsi ennen häntä. Lapsen saaminen itsessään ei todellakaan ole mikään ekoteko.

Mitä vähemmällä tavaran määrällä selviämme niin sen parempi. Emme erillistä hoitotasoa osta, ihan vain jo tilanpuutteen vuoksi. Kalkkimaalattua valkoista lipastoa olin alun alkujaankin ajatellut vauvan tarvikkeille sitten joskus kun meille sellainen tulisi, joten lipastoakaan ei tarvinnut ostaa erikseen. Olen vuosien varrella hieman yrittänyt ennakoida ja hyvä niin. Nyt laatikoista löytyykin käytettyjä saatuja vaatteita pestynä ja silitettynä, sekä muutamat villasukat, mitä olen tehnyt itse. Toki nyt äitiyspakkauksen tultua tavaraa alkaakin olemaan jo aika paljon ja olinkin iloinen, että pakkauksesta löytyi asioita, joita en olisi itse välttämättä ymmärtänyt hankkia etukäteen. 
Meillä tulee osa lapsen vaatteista sekä kestovaipat äitini ompelukoneen kautta. Päätös käyttää ainakin pääosin kestovaippoja oli meille itsestäänselvyys, mutta emme ole asian kanssa täysin ehdottomia. Laskimme äitini kanssa tästä tulevan jo iso säästö, vaikka mukaan laskettiin vaippojen tarvikkeet, veden- ja sähkönkulutus sekä pesuaineet. Ja sen parempi mitä useammalle lapselle nuo vaipat menevät – omalle tai jonkun muun. Katsotaan miten homma lähtee liikkeelle! Muutenkin kertakäyttöiset asiat ovat aika blaah ja tulen käyttämään myös kestoliivinsuojia. Äitini tekee myös muita pienempiä ja isompia juttuja ja tulen näitä varmasti esittelemään teille täällä blogissa sekä instagramissa. Mutta tässä kohtaa korostan sitä armollisuutta, koskaan ei voi tietää miten asiat menevät lapsen synnyttyä ja en halua asioista turhaa stressiä.

Raskauden aikana minut on yllättänyt suuresti se miten ihania ihmisiä ympäriltämme löytyy. Jo ennakkoon olemme saaneet jemmaan juttuja ja varsinkin vahingossa kaapista löytyneet äitiysvaatteet olivat todella isoksi iloksi. Sain ystävältäni valtavan määrän vaatteita pojalle ja yhdeltä uudelta tuttavalta trikoisen kantoliinan. Kestovaippa juttujakin olen saanut lainaan, sillä alkuun on hyvä testata vähän eri malleja pojan vartalon muodoista riippuen – sieltä voi tulla pullukka tai laiheliini ja tätäkään on mahdotonta ennakoida. Yksi malli sopii yhdelle ja toinen toiselle kuten kerttis vaipoissakin. Olen niin kiitollinen tästä kaikesta ja tähän "uuteen maailmaan" on niin paljon helpompi hypätä kun vertaistukea ja apua löytyy niin läheltä kuin kaukaa! Te näissä asioissa auttajat olette kultaakin arvokkaampia ♥
Tähän mennessä olemme ostaneet käytettynä hoitoalustan, maalattavan pinnasängyn ja matkasängyn yhtenä pakettina sekä yhdistelmävaunut ystäviltä. Odotusajan vaatteita niiden kaapista löytyneiden lisäksi olen ostanut käytettynä kirppiksiltä. Törsäsin tosin uuteen mammauimapukuun ja hyvä niin, koska kesällä sille tuli käyttöä ja kävimme myös Aulangossa uimassa vihdoin ja viimein! Ihana paikka muuten, suosittelen lämpimästi. Tämän lisäksi olemme löytäneet kirppikseltä todella edullisesti arvokkaaman kantorepun ja muita pienempiä juttuja. Ainoa mitä vielä tarvitsee ostaa on sitteri, kylpyamme sekä isofix telakka ja turvakaukalo, mutta tälläkään asialla ei ole kiirettä onneksi – jos lapsi syntyy viikon päästä ei se heti kotiin pääse. Itkuhälyttimen yritän löytää käytettynä jos sille tarve tulee. Toki muutaman tutin ja muuta pientä olen ostanut myös uutena, mutta voi olla ettei niille edes koskaan tule käyttöä.

Loppupeleissä nyt alkaa olemaan aika valmis olo lapsen tuloon, mitä meillä ei ole niin sitä hankitaan sitten kun tarve tulee. Mitään ylimääräistä emme halua, vaikka välillä onkin vaikea pitää järki mukana touhussa. Äitiyspakkauksen sisältö oli minulle todella positiivinen yllätys ja postauksen itse pakkauksesta löydät täältä. Nyt yritän etsiä ihania (käytettyjä) kirjoja pienelle, sillä niitä meillä tullaan kuluttamaan vielä paljon. Vieläkin nautin todella paljon itse Mauri Kunnaksen kirjoista ja niitä olisikin ihana kerätä pojalle!Mitkä asiat olivat teille turhakkeita vauva-aikana?

8 kommenttia

 1. Voi että, paljon onnea teilleki vauvasta! ❤ Mä olen tosi huono seurailemaan blogeja nykyään, enkä edes muista enää mitä blogeja on kiva lueskella. Onneksi muistin sun blogin, ja täällähän oli ihania uutisia heti ensikättelyssä!

  Vauva tarvitsee lopulta hyvin vähän irtonaista tavaraa. Meillä on vauvalle tietty vaatteita, jotka kierrätyksesta kaikki. Pinnasänky haettiin käytettynä tänään. Harsoja meinaan ostaa, niistä on aina ollut paljon apua vauvanhoidossa. Jos imetys sujuu hyvin, niin siinäpä pn se tärkein lista. Vaunut toki helpottaa arkea kanssa. :)

  Terkuin,

  Nina Maalaisblogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihana lukea teidänkin vauva uutisista, paljon onnea vielä teille ❤ Olen tässä raskaus kuplassani lukenut lähinnä vauva ja raskaus aiheisia blogeja ja muut ovat jääneet siinä sivussa vähemmälle huomiolle.

   Tuntuu, että todella monilla ensiodottajilla lähtee hankinnat ihan käsistä – ostetaan kaikkea varmuuden vuoksi kalliilla, vaikka välttämättä tarvetta niille ei ikinä tulisi. Me pyrimme hankkimaan tarvikkeita sitten kun tarve tulee, mutta kyllä välillä meinaa nettikirppiksilläkin innostua liikaa :D Saa olla tuleeko meillä lopulta pinnasänky edes käyttöön – sen näkee sitten!

   Ihanaa odotusta teille ja oli kiva kuulla sinusta ❤

   Poista
 2. Heippa, onpa ihana aihe =) Kuulostaapa hienolta tuo ajatus kestovaippailusta - itse olen osakestoillut molempien lasteni kohdalla ja tykännyt hommasta. Turhakkeita meillä: vaipanvaihtoalusta (tavallinen pyyhe ajoi asian),tuttipidikkeet ja isot tuttipullot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin iso kiitos kommentistasi ❤ Jotenkin ajatus kestoilusta tuntui vain oikealta ja luotan kovin siihen, että mieheke oppii vaihtamaan kestovaippoja siinä missä kerttisvaippojakin – uutta hänelle joka tapauksessa. Toki varmasti reissussa/kaupungilla kerttikset ovat varmasti helpompi valinta ja meillä mennään sitten tilanteen mukaan ilman ehdottomuutta tai turhaa pinnan kiristelyä. Olen turhasta stressaamisen mestari, joten tässä minulla kyllä on oppimisen paikka, mutta eiköhän äitiys minua kouli ;)

   Ihanaa talven odotusta sinulle!

   Poista
 3. Ihan älyttömän hienoa, että ostatte vauvajuttuja käytettynä! Ihan liian usein käy niin, että tulevat vanhemmat sekoavat, tulevat joukkohysteerisiksi ja ostavat hirveän määrän ihan turhaa tavaraa ja kuluttavat enemmän rahaa, kuin mihin heillä olisi rahkeita. Muutenkin vauvavaatteet ja tarvikkeet jäävät niin nopeasti pieniksi ja tarpeettomiksi, ettei ole mitään järkeä ostaa kalliita designer-kurahaalareita tai -potkupukuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iida kommentistasi ❤ Omalla tavallaan ymmärrän sen pesänrakennusvietin, että lapselle pitää olla parasta ja kaikkea mahdollista mitä voisi tarvita JOS siihen on varaa. Tuo valmistautuminen tuntuu rauhoittavan monia, joilla ei ole kokemusta lapsista tai oikein hajua mitä se vanhemmuus sitten on.

   Niin moni elää nykyään yli varojen ja somessakin näkyy ikävä kyllä näitä, jotka ostavat paljon uutta kallista design kamaa itselleen ja lapsilleen luotolla ja käyvät kalliissa ravintoloissa, että saisi kuvia instaan. Samalla totuus on se, että hyvä kun pystyy asumisen menoja kattamaan tai juostaan sossussa/kirkon diakoniassa. Klarnat ja muut ovat aivan liian helppoja vaihtoehtoja ja isojen korkojen ja kuukausittaisten kulujen kanssa kierre on helposti valmis ja vaikea pysäyttää. Tämän vuoksi mielestäni on tärkeää puhua siitä, että muitakin vaihtoehtoja on (kierrätyskeskukset, kirpputorit yms.) ja kaiken ei tarvitse olla uutta ja kiiltävää. Omalla tavallaan somettajat pahentavat tätä materia kilpailua – minä muiden mukana.

   Menipäs tämä nyt vähän syvälliseksi, mutta aihe on tärkeä. Kulutetaan sen verran mitä on varaa siihen ja uutena vain se mikä on pakollista.

   Poista
 4. Meillä on tällä hetkellä sama tilanne, vauva tulossa ja tavaroita hankittuna. Koko raskausajan mietin, että en osta kauheasti mitään turhaa ja suurimman osan ostan käytettynä. Olen itsekin kirjoittanut tästä pienen postauksen. :) Kyllähän kaupassa on ihana hypistellä uusia ihania vauvanvaatteita ja kaikenmaailman tavaroita ja turhakkeita, mutta onneksi järki voittaa aina ja tavarat jää hyllyyn. Mitähän kaikkea sitä löytäisikään vauvan tarvikkeista(turhakkeista), jos olisi ostanut kaiken, mitkä vähääkään tuntuu siltä, että näitä ehkä joskus saattaa tarvita.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen haikeana myös hypistellyt ihania vauvanvaatteita kaupassa, niitä olisi niin ihana ostaa ja haaveilla ajasta vauvan syntymän jälkeen. Onneksi takaraivossa on muistutus siitä, että meillä on vaatteet jo valmiina pestyinä sekä silitettyinä laatikoissa ja jos jotakin tarvitsee niin se löytyy kyllä kirpputorilta. Lopulta sitä ei voi edes tietää mitä se minun vauvani sitten tarvitsee, yhdelle tutit on pelastus ja toinen ei niitä suostu syömään vaan sylkee aina pois. Ihan turhaan sitä lähtee ostamaan kymmeniä tuttipulloja, tuttipullon desinfiointi koneita tai koliikkikeinua uutena, jos niitä ei ikinä tarvitsekaan. Hyvin joku sanoi vauva ryhmässä, että kaiken saa kaupoista kyllä vauvan syntymän jälkeenkin ;) Todella kiva kuulla ajatuksiasi aiheesta. Hieman yllättäen olen huomannut, että todella moni muukin hyödyntää kirpparit ja muut ja pitää järjen mukana vauvan tarvikkeiden hankinnoissa.

   Ihanaa kun kommentoit ja paljon onnea loppu odotukseen ❤

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥