(Tuleva) äiti – kaipaatko vertaistukea?Raskaana ollessani kaikki on ollut uutta ja jännittävää. Jo varhain aloin kaipaamaan vertaistukea tähän loppuelämän mullistavaan reilun yhdeksän kuukauden vaiheeseen, jonka jälkeen harva asia olisi ennallaan. Halusin vertaistukea toisista odottajista, jotka kokevat samoja asioita ja ymmärtävät miksi rakenneultra jännitti tai miltä liitoskivut tuntuvat. Tampereelle muutettuamme emme tunteneet täältä lähes ketään, harppasimme suureen tyhjyyteen ilman työpaikkoja tai ideoita mitä seuraavaksi. Aika kului, asiat järjestyivät. Kuitenkin aikuisena on hieman hankaalaa löytää uusia kavereita, ellei niitä satu löytämään harrastuksista, töistä tai opintojen ääreltä. Onneksi odottajia yhdistää se tuleva äitiys. Nyt raskaana ollessani olen ottannut itseäni niskasta kiinni ja etsinyt sitä kaipaamaani vertaistukea. Yllättävän helposti sitä sitten lopulta löytyikin, mutta paljon se vaatii myös omatoimisuutta.

Tästä aiheesta kirjoittaminen on minulle tärkeää, koska niin moni odottaja ja äiti jää yksin tämän uuden elämänvaiheen kanssa vertaistuellisesti. Vaikka olisi kumppani rinnalla ja ihanat lapsen tulevat isovanhemmat niin silti ne eivät paikkaa sitä tyhjiötä, joka helposti tulee ilman sitä toisten äitien vertaistukea. Eivät toki kaikki tätä kaipaa, olemmehan jokainen kuitenkin yksilöitä ja toiset nauttivat kun saavat olla omassa rauhassaan. Myös toisten äitien painostus tai materialistinen kilpailu voi tuntua ikävältä, mutta onneksi myös samankaltaisia löytyy kyllä kun etsii vain! Yksinäisyys on monille kipeä aihe, minullekin se on ollut sitä. Tiedän että on hankalaa etsiä vertaistukea, kun ei tiedä oikein mistä aloittaa. Sen vuoksi haluan jakaa teille niitä tapoja miten minä löysin sitä vertaistukea odotukseen ja aikaan sen jälkeen!
Facebook

Facebookista löytyy omia ryhmiä niin tulevan lapsen syntymäkuukauden kuin vain vuodenkin perusteella. Alkuun kuitenkin halusimme salata asian ihan kaikilta ja haparoivilla ensimmäisillä kuukausilla emme halunneet jonkun vahingossa bongaavan minua "joulukuiset 2018" ryhmästä. Vastaus tähän oli pienempi salainen ryhmä, joka näkyi vain jäsenille. Tästä pienestä ryhmästä tulikin minulle todella tärkeä ja siellä tulee edelleen jaettua raskaudesta juttuja ja haettua vertaistukea. Myöhemmin liityin myös tuohon isompaan joulukuiset ryhmään sekä vauva 2018 (+ sensuroimaton), jotka ovat kaikki myöskin loistavia jutustelu paikkoja. Myös paikallisia ryhmiä kannattaa etsiä, jolloin voi tulla mahdollisuus treffailla porukkaa livenä!


Momzie

Alkuun olin iloinen ihan vain Facebook ryhmien kanssa, mutta sitten aloin kaipaamaan kahvitteluun tai kirppiksille seuraa ja sain sattumalta vinkin Momzie sovelluksesta. Aiemmin jo vinkkasin teille tästä sovelluksesta, mutta nostan sen tähänkin postaukseen, sillä tämä sovellus on loistava! Odottajat ja äidit voivat etsiä Momzien avulla jutustelu seuraa ja vertaistukea lähialueella asuvista toisista äideistä. Alkuun svaippailin innoissani täällä äitien tinderissä kaikkia kiinnostavia oikealle siinä toivossa, että edes jonkun kanssa tulisi mätsi. Ensimmäisenä iltana oli hiljaista, mutta seuraavana päivänä jo juttelin ensimmäisten kanssa ja lopulta mätsejä alkoi sadella melkein övereiksi asti. Toki heti alkuun toisiin tutustuessa sitä huomasi kohtaavatko kemiat yhtään vai eivät, mutta kyllä tuolta on löytynyt ihan oikeaa "treffiseuraa" ja todella huikeita äitejä!


Whatsapp

Välillä noissa Facebook ryhmissä huudellaan onko innostunutta porukkaa Whatsappin puolelle. Liian suurta ryhmää ei innoissaan kuitenkaan kannata perustaa, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin aamulla herätä siihen, että ryhmässä on 300 uutta viestiä tullut yön aikana tai yrittää miettiä mikä elämäntilanne minkäkin nimen takana olikaan. Olen kahdessa eri joulukuisten ryhmässä, sekalaisessa eri puolella Suomea asuvien sekä Tampereen alueen paikallisessa, jonka perustin itse. Tällaisesta ryhmästä voi muodostua nopeastikin todella intiimi ja mukana jutuissa pysyminen vaatii omaa aktiivisuutta. Jos et jaksa roikkua puhelimella kovin aktiivisesti niin tämä vaihtoehto ei välttämättä ole sinulle. Tuon pienen sekalaisen ryhmän kanssa usein vain höpötellään kaikkea raskauteen liittyvää ja sieltä sainkin suuren tsempin sokerirasituskokeen aikana, joka oli minulle aika vaikea. Juuri tämä onkin Whatsapp ryhmän vahvuus, aina joku on vastaamassa jos tulee tiukka paikka ja tarvitsee vertaistukea. Tampereen paikallisen porukan kanssa taas treffaillaan ihan livenäkin ja tästä lisää alempana!
Perusta oma paikallinen ryhmä treffailua varten

Vinkin perustaa oma paikallinen treffailu ryhmä sain bloggaaja kollegalta Liisalta Vege it! -blogista! Tosiaan en Tampereen seudulta tuntenut ennen raskautta laisinkaan toisia äitejä tai odottajia, mutta kuitenkin halusin muutakin kuin virtuaalista vertaistukea. Liisan vinkistä lähdin itse kyselemään isommassa joulukuiset ryhmässä olisiko kiinnostusta Tampereen paikalliselle whatsapp ryhmälle, jonka ideana olisi tavata säännöllisen epäsäännöllisesti niin odotusaikana kuin sen jälkeenkin – oikeasti sitoutua siihen hommaan. Idea otti heti tuulta alleen ja kokosin vähän alle parinkymmenen odottajan porukan, jonka kesken olemme tavanneet jo kolme kertaa! Tämä vaatii koordinointia ja kaikilta tahtoa olla mukana, mutta se lopputulos on sen arvoinen. Meidän ryhmä on antanut minulle jo nyt ihan mielettömästi, ihania naisia jokainen ♥ Paikallisen ryhmän kanssa voi tehdä paljon muutakin kuin kahvitella, esimerkiksi voitte käydä tapahtumissa, museoissa, elokuvissa, pelaamassa pakohuonepelejä, keilaamassa, vaunutreffeillä tai mennä vain istumaan puistoon. Vain taivas on rajana ideoinnissa!

Instagram

Hieman yllättäen raskaus on lähentänyt minua monen jo lapsi saaneen ystävän tai tutun kanssa todella paljon. Varsinkin instagramissa on tullut juteltua uusien ja vanhojen tuttujen kanssa todella paljon enemmän kaikesta raskauteen ja tulevaan vauva arkeen liittyen. Tätäkin kanavaa voi siis käyttää hyväkseen etsiessään vertaistukea. Varsinkin instastoreihin on helppo vastata, jos aihe koskettaa itseään ja yllättäen sitä jää välillä pidemmäksikin aikaa juttelemaan vieraiden huippu tyyppien kanssa! Kurkin usein myös mitä kaikkea #vauva2018 tai #joulukuiset2018 takaa löytyy ja tätä kautta olen löytänyt myös paljon uusia seurattavia. 


Erilaiset yhdistyksien järjestämät tapaamiset

Olen käynyt sekä Kangasalan Imetystuki ry:n odottajien illassa kuuntelemassa erinomaisen luennon imetyksestä sekä Tampereen Napapiirillä Aktiivinen synnytys ry:n synnytysteemailloissa kaksi kertaa. Näistä kannattaa napata muutenkin kiinni, sillä ainakin meillä Tampereella odottajille ei ole kuin yksi parin tunnin perhevalmennus ja synnytykseen valmistautuminen on jätetty jokaisen omalle vastuulle. Toki Taysissa järjestetään torstaisin sairaalaan tutustuminen, mutta mitään varsinaista valmennusta ei ole. Kurkkaa siis mitä kaikkea esim. MLL, Imetystuki ry tai Aktiivinen synnytys ry järjestää paikkakunnallasi odottajille, koska näissä jos missä on tarjolla ihanasti myös sitä vertaistukea! Tampereen Napapiiriltä löytyy esimerkiksi synnytysvalmennuksia sekä ryhmiä vähän joka tarpeeseen. 
Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua. Kaipaatko sinä vertaistukea odotukseen tai äitiyteen? Jaa omat fiiliksesi aiheesta sekä vinkkisi miten sinä olet löytänyt vertaistukea!Lue myös:

6 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä, rupesinkin jo tutkimaan facebookkia sillä silmällä. Mutta pienen paikkakunnan etuja ja varjopuolia, että ei täällä, eikä naapurikaupungistakaan löytynyt vielä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Kurkkasitko löytyykö maakunnastasi omaa ryhmää? Tuo juuri varmasti on ongelmana pienillä paikkakunnilla ja jos jossakin jotakin on niin välimatkat voivat olla suurempia. Ehkäpä vauva2018 ym. ryhmässä voisi huudella ja itse tehdä ryhmän omalle maakunnalle / paikkakunnalle ja sen lähialueille, sillä kysyntää voisi olla :) Pidän peukkuja sinulle!

   Poista
 2. Olipas kiva ja hyödyllinen postaus :) Itsekin liityin FB:ssa yhteen salaiseen äitiysryhmään, mutta en ole siellä juurikaan kirjoitellut. Jotenkin aina vähän jännittää avautua ja varsinkin nyt, kun on kyse itsellekin uudesta asiasta, kun ekaa kertaa on raskaana. Vaikka olenkin suht sosiaalinen ja minun on helppo tutustua uusiin ihmisiin, ehkä se kuitenkin onnistuu itseltäni paremmin kasvotusten. Siispä nuo Napapiirin ryhmät voisivat toimia minun kohdallani hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että postaus oli hyödyllinen! On kieltämättä välillä hankalaa miettiä mitä uskaltaa puhua ja minne, mutta pikkuhiljaa kun tutustuu niin kyllä homma helpottuu ja ilmapiiri rentoutuu. Ja toki ei kaikkea tarvitse jakaa "tuntemattomien" kanssa, jokainen vetää omat rajansa siihen mikä hyvältä tuntuu. Onneksi myös näitä vaihtoehtoja kasvotusten treffailuihin on, vaikka toki voi sekin olla alkuun jännää. Napapiirillä ainakin on ollut joka kerralla todella ihanan rento tunnelma. Paljon onnea sinulle odotukseen <3

   Poista
 3. Vertaistukea ja samassa elämäntilanteessa olevia kannattaa kyllä tuossa elämänvaiheessa hakea. Parhaimmillaan ystävyys kantaa vielä odotus- ja vauva ajan yli, omasta mamma-vaiheen (esikoiset n. 15 v) netin kautta löydettyjen ystävien joukosta löytyy peräti kaksi perhettä joiden kuopuksen kummeja olemme ja koko perhe on ystävystynyt vuosien saatossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ihanaa kuulla Taina näin positiivisia kokemuksia! Nämä kannustavat kyllä ainakin minua rohkeasti tutustumaan uusiin ihmisiin. Parasta vertaistukea saa kyllä samassa tilanteessa olevilta <3 Kiitos kun jaoit kokemuksesi tänne :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥