Punajuuri ja muut raskauden ruokahimotVuosien varrella olen kuullut mitä hurjimpia urbaanilegendoja erilaisista raskaana olevien naisten ruokahimoista. Suurin osa omista "pakko saada asiaa x nyt heti" päähänpinttymistä on tullut muilta ihmisiltä. Kun eräs toinen odottaja whatsapp ryhmässä sanoi, että vitsi nyt tekisi mieli herneitä niin se tarttui myös minuun. Ja tuo herneiden himo ei helpottanut, ennen kuin sain niitä pusillisen eteeni. 

Kuvitelmani raskaana olosta ja sen hehkeydestä ropisivat jo alkumetreillä. Alkuun hymyä ja energiaa riitti, kunnes eräänä päivänä se pahoinvointi alkoi. Siitä eteenpäin kaksi kuukautta olivat helvetillisiä – kuin olisi ollut loppumaton krapula aamusta iltaan ilman mitään helpotusta. Elin hunajamelonilla ja mehuilla. Aina jotkin ruoat olivat hetkellisesti kivoja, kuten ne hirveät marie keksit, kunnes nekin alkoivat ällöttää. Jossakin vaiheessa pystyin syömään jo mama nuudeleita, suolakurkkuja ja raikkaita salaatteja. Jokainen uusi ruoka, joka ei aiheuttanut pahoinvointia oli erävoitto. Kalle oli kovilla ja teki kaikkensa sen eteen, että saisin edes jotakin alas. Ja se kuumuus tuohon päälle toi omat haasteensa. Toivoa raskaudesta ilman pahoinvointia en kauheasti uskaltanut elätellä, sillä joillakin pahoinvointi kestää läpi raskauden. 

Ja sitten se helvetti loppui yhtenä päivänä yhtä nopeasti kuin alkoikin. Tässä kohti olin reilut neljä kiloa kevyempi, uupunut ja riutunut. Mitään en jaksanut tehdä ja meinasin pyörtyillä vähän joka paikkaan, vasta tässä kohti neuvolassa sanottiin että olisihan tuohon voinut kokeilla pahoinvointi lääkitystä. Pahoinvointirannekkeet helpottivat jonkin verran ja niiden avulla selvittiin sukulaisilla käymisistä, mutta mitä enemmän niitä käytti niin sen vähemmän ne auttoivat. Pahoinvointia kesti viikolle 13 asti, sen jälkeen alkoi ruoka varovaisesti taas maistumaan. Pystyin tässä kohti ensimmäistä kertaa oikeasti nauttimaan raskaudesta.

Vielä minulla ei ole ollut sellaisia suurempia ruokahimoja. Kalle on saanut nukkua yönsä rauhassa ilman matkoja lähimmälle ABC:lle. Vähän aikaa sitten himoitsin pinaattikeittoa ja -lettuja suuresti, no niitä syötiin melkein kyllästymiseen asti (ja syödään kyllä edelleen). Nyt uutena vuoronsa on saanut punajuuri, se on aika hyvin syrjäyttänyt pinaatin. En tiedä alkoiko tämä MasterChef Australian uusinta kautta katsoessa, mutta voihan punajuuri. Tällä viikolla hilpeyttä aiheutti ensi vuoden vihanneksen julkaisu, joka on juurikkaiden suku! 

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Siihen kuuluvat tutun punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset. Suku tunnetaan Beta vulgaris -nimellä ja on vanha suosittu Välimeren viljelykasvi. Suomeen juurikkaat rantautuivat 1800-luvulla ja ovat esityisen suosittuja sekä valmisruoissa että ruokaharrastajien parissa.
Puutarhaliitto

Sinänsä olen iloinen siitä, että himoitsen salaatteja, hedelmiä, pinaattia tai punajuuria raskausaikana, enkä esimerkiksi pizzaa vadelmahillolla ja ranskalaisia pehmiksellä. Välillä toki tekee mieli suklaata, vaikka en ole siitä ennen kauheasti välittänyt. Kohtuus kaikessa, joka päivä ei voi herkutella. Raskausaikana hyvinvointi ja  terveellinen syöminen on noussut taas minulla enemmän pintaan. Jo nyt arkea ilahduttamaan tulleiden liitoskipujen takia liikkuminen on aika tuskaista. Sen vuoksi saan olla tarkempi sen suhteen mitä suuhuni laitan ettei tulisi kovin montaa ylimääräistä kiloa nykyisten ylimääräisten kilojen lisäksi. Raskaus ei ole tekosyy syödä mielin määrin herkkuja tai "syödä kahden edestä". Minun ja vauvan hyvinvointi on nyt tärkeintä ja turha stressaaminen ei sitä auta, joten lempeyttä tässäkin asiassa.

Nyt kaipaan ideoita, mitä kaikkea (kypsää) vege juttua siitä punajuuresta voisi valmistaa? Tänään teen taas uunijuureksia ja joku päivä varmasti borschkeittoa, mutta muita ideoita otetaan vastaan. Voi olla, että meidän poitsu ei sitten tulevaisuudessa koske punajuureen pitkällä tikullakaan, jos tämä vaihe kovin jää päälle!


Mitä ruokahimoja sinulla on ollut raskaana?


2 kommenttia

  1. Punajuuri-aurajuustopaistos. Ainut missä tykkään punajuuresta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aika perinteinen yhdistelmä, mutta toimii toki :) Punajuuri kaipaa kyllä rinnalleen jotakin suolaista tuomaan sen maun makeuden esiin!

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥