Kuinka aloittaa uudella työpaikalla?Aloitin tällä viikolla uudella työpaikalla. Tämä on kolmas oikeasti palkallinen työpaikkani ja täysin erilainen edellisiin verrattuna. Samaan aikaan uusi työpaikka voi olla hyvinkin pelottava ja toisaalta myös innoittava. Oma työni ei ole fyysisesti niin kauhean kuormittavaa, mutta paikallaan seisominen ja tietyt toistuvat liikkeet kyllä tuntuvat työpäivän aikana ja sen jälkeen. Yllättäen aamut eivät ole olleet niin kauheita, kuin kuvittelin etukäteen ja on oikeasti aika ihanaa päästä töistä jo kahdelta kotiin! Onneksi kroppa tottuu todella nopeasti ja päivä päivältä aikakin kulkee nopeammin kun tietää mitä tekee. Parasta uudessa työpaikassa ovat uudet haasteet, mutta aluksi nekin voivat tuntua aika suurilta. Tässä omat vinkkini uudelle työpaikalle!

Ole armollinen itsellesi, ei kukaan muukaan opi kaikkea ensimmäisenä päivänä. Varsinkin kun pitäisi oppia nopeasti ja kyetä suoriutumaan työtehtävistä yksin ilman neuvomista tulee itseään usein soimattua aivan turhaa. Kaiken lisäksi infoa voi tulla kerralla aivan hirvittävät määrät ja siinä kohti kun pitää oppia tunnistamaan tuotteita, joita on yli parikymmentä ja ne ovat aivan samanlaisia pientä merkkiä lukuunottamatta voi tulla pieni paniikki. Jokainen on joskus ollut ensimmäistä päivää eli täysin samassa asemassa sinun kanssasi. En usko kenenkään olevan täydellinen tehotyöntekijä ilman harjoitusta ja toistoja. 

Kysy, kysy ja kysy. Tyhmä ei ole se joka kysyy, vaan jättää kysymättä. Tämän olen itsekin saanut kuulla monet kerrat näiden päivien aikana ja onhan se paljon nolompaa tehdä vähän sinne päin tai virheellisesti kuin varmistaa menikö jokin juttu varmasti näin ja tehdä oikein. Kuten sanoin voi asiaa tulla aivan hirveät määrät kerralla ja ei kukaan oleta sinun oppivan puolessa tunnissa kaikkea!

Anna itsellesi lepoa ensimmäisten työpäivien jälkeen. Olen jättänyt alkuviikosta salin väliin ihan suosiolla. Varsinkin kotiin kävelyn jälkeen (työmatka reilu kilometri) ja koko päivän seisomisen takia ovat pohkeet ja jalkapohjat aika jumissa. Onneksi minulla on joka päivä homma helpottanut tunnissa tai parissa ja tärkeää olisi pysyä liikkeellä työpäivänkin jälkeen. On muuten hauskaa kun kahteen mennessä on joka päivä tullut noin 12000 askelta! Ravinnolla ja unella on nyt erittäin suuri vaikutus yleiseen jaksamiseen ja kieltämättä se kehonhuoltokin olisi tärkeää.

Anna työpaikalle aikaa. Aina kaikki hommat eivät tunnu ensimmäisestä hetkestä alkaen ihan täydelliseltä hommalta sinulle, mutta ole armollinen myös työtäsi kohtaan. Kuten sanoin aiemmin niin alku voi olla aika shokki, paljon uusia asioita ja pahimmillaan eri ihmiset antavat eri ohjeita. Kuitenkin mitä enemmän työtunteja tulee sitä tutummaksi hommat tulevat ja asiat helpottuvat. Itse inhosin ensin yhtä työpistettä ja loin siitä kauhukuvia, loppujen lopuksi tänään kuitenkin viihdyin siellä erittäin hyvin! Eli ennakkoluulot roskakoriin ja avoimena kohti uusia tehtäviä!
Muista minkälaisen kuvan annat itsestäsi. Sinun ei tarvitse kertoa itsestäsi kaikkea heti kerralla. Muutenkin matalan profiilin pitäminen voi olla ihan hyvä valinta ja yksityiselämän voi aivan hyvin jättää työpaikan ovien ulkopuolelle. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että sinun pitäisi olla tuppisuuna koko päivä! Nämä ovat omia valintoja ja voi olla ja toivottavaa onkin, että saisit työkavereista kavereita myös työpaikan ulkopuolelle. Tutustu, jutustele rennosti ja etsi yhteisiä aiheita työkavereitten kanssa!

Älä juoruile. Työkavereista saa parhaan vertaistuen, mutta kannattaa miettiä lähteekö juoruiluun mukaan. Minulla on siitä ei niin hyviä kokemuksia ja tyhmänä lähdin leikkiin mukaan ja nenille sain. Kannattaa muistaa, että puheet helposti kantautuvat vääriin korviin.

Tee virheitä ja ota niistä opiksi. Alkuun tulee tehtyä virheitä ja niitä kuuluukin tulla, koska niiden kautta oppii todella hyvin. Usein en ole samaa virhettä kahta kertaa tehnyt ja jos minulle huomautetaan jostakin panostan siihen osa-alueeseen erityisen paljon. Kuitenkin puolestaan on asioita, jotka eivät vain suju. Myös muiden virheistä voi oppia! Ja jos työtavoistasi ym. kommentoidaan, älä ota sitä itseesi vaan ota opiksesi ja ajattele se sinulle parhaaksi. 

Tee työsi niin ettei muut joudu sitä korjailemaan. Äsken jo mainitsin virheiden teon ja sen tärkeyden, mutta asioissa on monta puolta! Kuitenkin tee työsi kunnolla ja siten, ettei muut joudu siivoamaan jälkiäsi tai korjailemaan tekemisiäsi koko aikaa. Joskus jokainen unohtaa jotakin ja se on täysin inhimillistä.  Tässäkin kohtaa painotan sitä kysymistä!

Kuuntele vanhoja työntekijöitä ja tarkkaile heidän työskentelytapojaan. Välillä ihmettelen miten muut tekevät melkein kaiken nopeammin ja tehokkaammin, mutta siinä juuri piilee kokemuksen taika. Usein kuuntelemalla vanhempia ja viisaampia oppii työpaikan nokkimisjärjestyksen, kenen kanssa ei kannata lähteä heittämään huulta tai ketä tekee työnsä hyvin tai huonosti. Jokainen tekee asiat omalla tyylillään ja se pitää löytää katsomalla ja kokeilemalla.

Ole nöyrä, haasta itsesi, muista oma asenteesi työntekoa kohtaan, tee parhaasi, ota kaikki mahdolliset vuorot vastaan, ole joustava ja ahkera. Kuitenkaan toisia työntekijöitä ei tarvitse miellyttämällä miellyttää! Kun teet työsi hyvin niin se vielä palkitaan! Parhaimmillaan opit uutta itsestäsi ja uusia taitoja :)

Minkälaisia vinkkejä teillä on uudella työpaikalla aloittavalle?

4 kommenttia

 1. Armollisuus itseä kohtaan, erityisesti siitä on helppo olla samaa mieltä. Vaikeaa se välillä kyllä on. Teen itse tällä hetkellä hommaa, jossa pitää jatkuvasti olla esillä ja esiintymässä. Olen vähän liian itsekriittinen, pitäisi höllätä. Olenkin oppinut siinä paremmaksi, mutta kilteillä ja tunnollisilla ihmisillä tämä taitaa olla helmasynti, pohditaan ihan liikaa mitä mieltä muut ovat. Jos on ollut raskaampi duunipäivä, kaipaan hirveästi ihan möllöttämistä iltaisin. Lukemista, dokkarin tai sarjan katsomista miehen kanssa, kissa pörräämässä sylissä. Toivon sinulle kaikkea hyvää uuteen työpaikkaan!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentistasi! Täällä opetellaan hölläämistä ja tuloksia tulee pikku hiljaa, kuitenkin vaikeaa se on. Nyt on kyllä tullut möllötettyä oikein kunnolla toivottavasti sinäkin pääsisit rentoutumaan ja "nollaamaan". :)

   Poista
 2. Onnea uuteen työhön! Luota itseesi! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥