Vähemmän stressiä


Jos seuraava kuulostaa tutulta niin käsi ylös! Stressaan aivan liikaa pienistä asioista kuten varmasti aika moni muukin. Varmasti tiedätte, että pienistä puroista kasvaa suurempi joki ja näin juuri on stressinkin kanssa. Blogin kanssa pingotin yhdessä vaiheessa turhan paljon, mutta opin sen olevan täysin turhaa. Siinä kohti kun jotakin lemppari asiaa täytyy tehdä, menee usein metsään ja kovaa. Silloin on hyvä höllätä ja etsiä ilo tekemiseen uudestaan esimerkiksi tauon kautta. 

Vaikka työni onkin tällä hetkellä aika kevyttä henkisesti (fyysisesti aivan muuta), tuo tietyt tavoitteet ja niiden saavuttaminen pienen paineen. Huonoina päivinä paine kasvaa valtavaksi ja silloin ei auta muu kuin kotiin päästyä suunnata kahvilaan höyryävän kaakaon sekä kakun palasen ääreen. Testattu ja todettu erittäin toimivaksi! Ennen stressasin huomattavasti enemmän ja olen todella ottanut opikseni tämän asian suhteen. Kotona kyllä huomaa, jos stressi on kasvanut liian suureksi ja silloin ei ole hauskaa kenelläkään. Miksi siis stressata niin paljoa? Siitä on kuitenkin huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Pienessä stressissä suoriudun paremmin esim. kokeesta tai työtehtävästä, mutta kun paineet kasvavat suoriutuminenkin huononee huomattavasti. Haluan jakaa kanssanne muutaman suurimmista stressin aiheistani ja siitä miten olen onnistunut pienentämään niiden kuormaa. Olisin myös iloinen jos kertoisit mistä asioista sinä stressaat ja oletko löytänyt keinoja vähentää sitä!

OPISKELU

Arvosanat, ylioppilaslakki, kurssien kursiminen kasaan ja ylipäätänsä tulevaisuus ovat isoja asioita ja saavat hermot helposti tiukalle. Helpompaa toki olisi jos tietäisi mikä on oma suunta, mitä haluaa lähteä seuraavaksi opiskelemaan tai mikä oikeasti on se tavoite ylioppilaslakin lisäksi. En kuitenkaan ole keksinyt sitä omaa juttuani ja se välillä turhauttaa kovastikin. Nyt mennään siis vähän tuuliajolla katsellen mihin tie vie ja toivoen, että tästä hetkestä ylioppilaskirjoituksiin ajatukset selkenisivät ja saisin katseeni suunnattua johonkin. Kuitenkin olen oppinut etteivät asiat koskaan mene niin kuin ne on suunnitellut, joten on turhaa lyödä asioita lukkoon. Aiemmin ajattelin biokemian olevan suuntani, myöhemmin tarhatädin ja tällä hetkellä olen täysin avoinna, koska mieli muuttuu eri tekijöiden myötä. Vuosi sitten ajattelimme muuttavamme jossakin vaiheessa muutaman vuoden sisään, mutta helmikuun lopussa tulee täyteen vuosi Tampereella.

Opiskellessa en halua asettaa turhia paineita arvosanoista, joten tähtään vain kurssien läpi käymiseen ja ennen kaikkea materiaalin hallitsemiseen. Toisena en aseta itselleni turhan tiukkoja aikatauluja, koska ne aiheuttavat vain helposti lukkoon menemisen ja epäonnistumisen, hiljaa hyvä tulee. Lisäksi maltti on valttia myös kurssien määrässä! Opiskellessa siis ei pidä haukata liian isoa palaa kerralla, vaan mennä juuri omaan tahtiin sen hetkisen tilanteen mukaisesti. Minulla on kokemusta myös siitä todella tiukasta aikataulusta ja isosta kasasta kursseja kerralla, eikä se ollut kovinkaan lystiä. 


KOTI

Kun kodin saa näyttämään omanlaiseltaan siellä viihtyy paljon paremmin, mutta ikävä kyllä koti ja varsinkin pienet kaaokset vaikuttavat helposti viihtyvyyteen negatiivisesti. Sotkuinen koti lisää stressiä ja minun kohdalla ärtyisyyttä huomattavasti. Aina ei tosin vaadita paljoa viihtyvyyden lisäämiseksi ja stressin poistoon, koska pienillä asioilla voi saada ihmeitä aikaiseksi; vaihda lakanat, pese kylpyhuone, osta kukkia, polta kynttilöitä, vaihda tummien verhojen tilalle vaaleat (vaikuttaa yllättävän paljon näin kaamos aikaan) ja jos yöpöydät ärsyttävät joka päivä niin miksi et pistäisi niitä vaihtoon.

Meillä vietiin juuri kirppikselle iso kasa tavaraa toisen kierroksen Konmaroinnin myötä ja olo kevenee kun joka puolella ei ole turhaa rojua ja ylimääräistä siivottavaa. Haluaisin karsia vielä enemmän, mutta rajan on mentävä jossakin ja aina tulee se pieni ääni kuiskimaan tunnearvosta jokaisen esineen kohdalla. Varsinkin arkena koti voi tuntua kaaokselta, mutta jo vartin pikasiivous saa kodin näyttämään ja erityisesti tuntumaan täysin erilaiselta. Siivoamisesta puheen olleen minulla on tulossa aivan mahtava juttu siihen liittyen lähiaikoina! Pidän tavarat omilla paikoillaan, en päästä tiskipöytää kaaoksen valtaan ja pistän pyykit pyykkikoriin,  näin pienillä asioilla vain muutamassa minuutissa päivässä voi välttää muutaman ärräpään ja siivotessa usein myös ajatukset järjestyvät. Mutta mikä tärkeintä, ei kaiken täydy aina olla "kuvaus kunnossa" , pääasia on kodin viihtyvyys.


JOULU

Tässä jokaisen loppuvan vuoden stressin aiheeni. Pidän kyllä joulusta jollakin tavalla, mutta toisaalta se aiheuttaa kauhean määrän paineita ja stressiä ihan pienillä asioilla; kaupallisuudella ja tietynlaisella suorittamisella. Tänä vuonna päätimme olla ostamatta lahjoja ja viettämättä joulua sen perinteisessä muodossa. Ei stressiä lahjoista, ruoista, siivoamisesta tai siitä onko nyt muistettu varmasti kaikkia ihmisiä ja eläimiä. Olo keveni tässä yhteydessä yllättävän paljon ja oikeasti, sen rahan mitä laitat normaalisti muiden viinipulloihin ja konvehteihin voi aivan hyvin laittaa uuteen pyykinpesukoneeseen vanhan tilalle tai lähteä Saksaan pidennetylle viikonlopulle. En ole vieläkään lentänyt tai reissannut laivareissuja pidemmälle, vaikka se onkin haaveeni ja tässä voisi olla oikeasti hyvä rahojen kohde ihan jo oman hyvinvoinninkin puolesta. Alan pikkuhiljaa ymmärtää sitä, miksi ihmiset lähtevät lomilla pois kotoa.

Lahjoissa ideana on toisen muistaminen, mutta tällä kertaa pakko sanoa ei kiitos saman tavaran kierrättämiselle ihmiseltä toiselle. Ihmisiä voi muistaa muullakin tavalla! Jouluna tärkeintä on mielestäni viettää läheisten kanssa aikaa, ei kiistellä siitä kuka sai eniten lahjoja, miten monta eri lajia ruokaa saatiin pöytään tai kiiltääkö nyt koti lattiasta kattoon. Se hetki on ohi tunneissa ja joulupöytään pääsemisen ei pitäisi olla helpotus kaikesta työstä vaan ilo istua ihmisten kanssa yhteen. Toki kun on omia lapsia sitten joskus, tilanne muuttuu varmasti, mutta siihen asti heippa vaan kaupallinen joulu ja sen tuoma stressi!

papu, tiikeri, kissat, nukkumassa

Missä asiassa sinä voisit stressata vähemmän?

4 kommenttia

 1. Itse olin oikea stressaamisen kuningatar ennen. Stressasin aivan kaikesta ja annoin sen kasaantui sinne takaraivolle. Sitten paloin loppuun ja aloin oikeasti tehdä asialle jotain. Kirjoitin aiheesta hiljattain blogissani, <a href="http://tohvelinkantaja.blogspot.fi/2016/11/stressimoron-voi-voittaa-5-askelta.html>käy kurkkaamassa</a> jos kiinnostaa.

  Mahdollisimman stressitontä joulua sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera kommentistasi! Kävin kurkkaamassa ja olet kirjoittanut hyvän postauksen aiheesta :) Oikein rauhallista itsenäisyyspäivää <3

   Poista
 2. Awesome photos, lovely cat <3
  Great blog! I'm following you! Follow back?***
  http://omundodajesse.blogspot.pt

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥