TOP 10 elintarvikkeet vegaanin kotona

Mutustelin tänään Sorttiinan Sacherkakkua kermavaahdolla. Vaikka jokainen päivä ei olekaan juhlaa niin joskus sallin itselleni makean herkun muistuttamaan siitä, että suolainen on enemmän juttuni. Keittiömme kappeista löytyy 99% vegaanisista tuotteista, jos otetaan huomioon Kallen aamumurot. Muuten kaappien kätköistä löytyy paljon ihan perus tuotteita linsseistä makaroniin ja tomaattimurskaan, joilla pääsee pitkälle. Jos kaupat olisivat viikon kiinni selviäisimme kyllä helposti hengissä! Välillä voisikin pitää täysin kaupattoman viikon ja käyttää kaappien antimia hyväksi, ainakin tulisi kunnolla katsottua mitä kaikkea kaapeista ja pakkasesta löytyy.




Blogeissa on kiertänyt haaste ihmisten eniten käyttämistä elintarvikkeista keittiössä. Kokosin myös omani vegaanin näkökulmasta, sillä vastaani ei ole tullut vielä sellaista versiota. Näitä sai kunnolla pohtia, sillä se mitä käytämme päivittäin on minulle täysin itsestäänselvää ja niitä ei pahemmin tule ajateltua edes kaupassa!

Tässä top 10 elintarvikkeista meidän kotona:


1. Mantelijuoma
Muroihin, smoothieihin, välillä puuroon ja leivontaan. Mantelijuomaa meillä menee eniten kasvijuomista, tai ainakin todella tasaisesti kahvijuoman kanssa. Onni oli, kun sokerivero lähti ja nyt mantelijuomat ovat edullisempia. Jenkeissä nämä ovat paljon isompi juttu ja en ihmettele, sillä sen maku on kasvijuomista miellyttävin. Valitsemme nykyään makeuttamattoman version, vaikka siihen menikin hetki tottua makeutetun jälkeen. 

2. Kahvi
Ainoa tuote, jota meillä käytetään varmasti päivittäin. Meillä juodaan mielellään tummaa paahtoa, vaikka välillä vaihtelu virkistääkin ja tulee valittua muuta. Kahvin suhteen olen aika tarkkana, sillä suurin osa paahdoista tuppaa närästämään todella paljon. Mielellään luomua ja/tai reilua kauppaa ja maku ennen hintaa! 

3. Kaurahiutale
Moneen vuoteen en puuroihin koskenutkaan, mutta nykyään ei ole parempaa aamupalaa kuin kaurapuuro. Kalle ei ole lapsuuden jälkeen välittänyt puuroista, mutta jostakin syystä yhdessä opettelemalla olemme löytäneet tien kaurapuuron herkulliseen maailmaan. Onkin hauskaa, että nykyään se on Kalle joka meillä ehdottaa puuron keittämistä! Kaurahiutaleet haluan mielellään luomuna ja mahdollisimman isoina hiutaleina, leivontaan käy toki pienemmätkin hiutaleet. Melkein aina kun leivon on joukossa myös kaurahiutaleita!

4. Kahvijuoma, alpro
Yksi ainoista soijatuotteista tofun lisäksi jota tulee käytettyä on Alpron for Professionals soijakahvijuoma, joka oli pelastus aamukahveille! Kaurapohjaiset versiot eivät minulle maistu ja tähän mennessä tuo on ollut paras, joka sopii kummankin makuun. Tätä meillä menee ihan kiitettävästi! Odotan muuten todella paljon Alpron tulevia kahvijuomia!

5. Härkis bbq
Kun toinen taloudesta ei ole vegaani en voi olettaa hänen käyttävän perinteisiä linssejä ja papuja ruoanlaitossa päivittäin. Sen vuoksi olenkin kiitollinen erilaisista proteiinipitoisista "lihankorvikkeista", joita on markkinoille tullut jo mukavasti. Meillä menee härkistä n. rasia viikossa, joskus useammin ja toisinaan harvemminkin. Varsinkin bbq on todella helppo lisä makaronilaatikkoon tai ihan vain paistettuna sipulin kanssa. Ymmärrän kyllä, että kyse on prosessoidusta tuotteesta, mutta itse koen tämän siunauksena. Helppoa ja hyvää!




6. basmatiriisi
Asia jossa olen nirsompi kuin kahvijuomassa on riisi. Pitkäjyväinen riisi on kauheinta maailmassa, täysijyväisenä tai ei. Basmatiriisistä tykkään ylitse muiten ja varsinkin erilaisten kastikkeiden kanssa se on parasta! Välillä olemme ostaneet etnisistä kaupoista isompia säkkejä, sillä se on paljon halvempaa ja laatu on niissä usein parempaa. (ainakin minun kokemuksella) 

7. maapähkinävoi
Suuri heikkouteni, maapähkinävoi. Tätähän voi laittaa kaikkeen leivonnasta ruoan laittoon ja vaikkapa kastikkeeseen vietnamilaisille kesärullille. Joskus olen tainnut sitä maistaa myös suoraan purkistakin. :D Maapähkinävoita meiltä löytyy aina, toinen paljon käytetty tahna on tahini. 

8. kookosmaito
Tässä on taas asia, jota voisin laittaa aivan joka paikkaan. Kookosmaito sopii kaikkialle kaurapuurosta kastikkeisin ja jos käyttää vaan päällä olevan valkoisen paksun kerman voi siitä vatkata vaahtoa. Mielummin ostaisin aina tetroissa, mutta tällä hetkellä rahatilanne ei anna periksi ja mennään Pirkan tavaralla.

9. pakastekasvikset
Liian usein huomaan kasviksien pilaantuneen vihanneslokeroon jääkaapissa ja sen vuoksi suosinkin pakastekasviksia. Ne ovat helppoja, usein edullisia ja säilyvät pitkään. Myös yrtit ostan pakasteversiona, sillä tällä tapaa varmistan niiden saatavuuden aina. Varsinkin kukkakaali-parsakaali-porkkana sekoitus on meillä in!

10. banaani
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä tulee banaani. Nopea eväänä, vielä nopeampi verensokerin nostaja tai smoothien joukossa. Meillä banaanit ostetaan aina luomuna tai vähintäänkin reiluna.

Muita meillä usein näkyviä tuttavuuksia ovat erilaiset leivät, mustikat, sienet, sininen keiju, seesaminsiemennäkkäri, kaurapasta, sokerittomat murot, linssit, kikherneet, oliiviöljy, kasvikset kurkusta tomaattiin, mausteet, taatelit, peruna, porkkana yms. Varsinkin uutta perunaa meillä on syöty tänä kesänä enemmän kuin koskaan! Tätä listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin, mutta sen sijaan haluaisin kuulla kommenteissa sinun taloutesi top 10 ja löytyykö teiltä kenties paljon samoja?

4 kommenttia

  1. Tää onkin jotenkin kinkkinen kysymys, että mitkä olis meillä yleisimmin käytetyt tuotteet! :D
    Kaurahiutaleet, kahvi, banaani, kasvimaito ja -jugurtti olis ihan helppo luettelo, mutta sen jälkeen kummasti vaikeutuu. Vaihtelee niin tosi paljon sesongin, tarjousten ja kaiken muun mukaan että vaikea sanoa muutakuin ehkä parin viikon säteellä suosituimmat tuotteet kun ehkä ihan soijakastiketta ja jauhoja ei lähtisi listaamaan (saatika sitten suolaa tai pippuria :D)

    Mutta hauska kyllä miettiä tällaisiakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni nyt kyllä otan ja haastan sut tekemään saman! Olisi tosi mielenkiintoista jos tekisit :) Mulla on aina kausia, nyt ehkä vähän epäselvemmin kuin yleensä mutta kuitenkin!

      Poista
  2. Tämä onkin hauska aihe! :D Ihan väkisin herättää pohtimaan, miltä näyttäisi oma lista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli myös hauska vegaaniset kasvisruoat ryhmässä nähdä miten erilaisia top 10 löytyy vegaaneilta! Tämä aihe herätteli kyllä mukavasti, jos ei muuta niin ainakin lisäämään taas kasviksia ja marjoja ruokavalioon :D Aika monta tärkeää juttua tuosta unohdin, eli ehkä vielä on joskus jatkoa tulossa ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥