Itsemyötätunnon lähteillä

Itsemyötätunto ja Mindfulness


Viikonloppuni oli täynnä mindfulnessia ja itsemyötätuntoa. Olin kaksipäiväisellä kurssilla ja oma tavoitteeni oli saada kiinni siitä syvimmästä ideasta mistä itsemyötätunnossa oikein on kyse. Siinä missä mindfulnessissa ollaan läsnä tässä hetkessä niin itsemyötätunnossa puolestaan on kyse ehkä enemmän siitä mitä tarvitsen tässä hetkessä. Kavereina nämä kuitenkin ovat toisilleen erinomaiset! 

Teimme paljon harjoituksia ja oikeastaan sitä teoriaa ei pahemmin ollut. Kuitenkin itse sain parhaiten kiinni itsemyötätunnosta englannin kautta. Myötätunto on englanniksi compassion, joka latinaksi taas tarkoittaa yhdessä kärsimistä. Itsemyötätunnossa ollaankin kärsimyksen, lohdutuksen ja itsensä hyväksymisen porteilla.

Itsemyötätunnon ydinelementteihin kuuluu kolme asiaa:
 • Ole kiltti itsellesi – ystävällisyys itseä kohtaan 
 • Olemme kaikki samassa veneessä – me kaikki olemme ihmisiä, osa ihmiskuntaa
 • Ole tietoisena hetkestä toiseen – mindfulness, tietoinen hyväksyvä läsnäolo

Minulle päälimmäiseksi jäi mieleen itseruoskinnan haitallisuus ja asioista irti päästäminen. Tiedän että tuo kärsimys sana tuolla aikaisemmin kuulostaa vähän hassulta, mutta kun lähdemme ajattelemaan milloin sitä oikeasti tarvitsee myötätuntoa niin se on se "kärsimyksen" hetki. Eteen tulee vastoinkäymisiä ja niillä hetkillä on tärkeää kiinnittää itsensä nykyisyyteen ja muistaa, että kyseessä on vain tämä hetki ja se menee ohitse. Minulla tunteet vievät helposti ja ankkuroiminen unohtuu, tässä olikin minulle arvokas oppi. Kaikille sattuu virheitä ja kukaan ei ole täydellinen, älä rankaise itseäsi vaan tuo sen sijaan itsellesi lohtua. En tiedä saitko näistä ajatuksistani kiinni, mutta nämä muodostuivat minulle tärkeiksi oivalluksiksi viikonlopun aikana. 


Itsemyötätunto ja Mindfulness


Ilman hyvää ryhmähenkeä en olisi saanut kurssista niin paljoa irti. Siellä jaettiin kokemuksia todella henkilökohtaisella tasolla ja se ainakin oli minulle tämän kurssin parasta antia. Juuri se ymmärrys, että eihän tuon ihmisen pitäisi ruoskia itseään tuosta asiasta ja se ymmärtäminen, että teen itse sitä samaa. Toisten kautta opimme myös enemmän itsestämme. Ole itsellesi paras ystäväsi ei olekaan ohjeena yhtään hassumpi. Opettajamme lähinnä ohjasi meitä, antoi meille tilaa ja avasi mieleen tulevia kysymyksiä – tai antoi vastakysymyksen. Lopuksi saimme valita kaksi kuvaa itsellemme muistoksi tästä kurssista ja toisen teksti kolahti kovin.

I never thought I was Bully... until I listened to how I speak to Myself.
I think I owe myself an Apology.

Vaikka käsittelimme vaikeitakin asioita niin koin kurssin erittäin positiivisena ja ennen kaikkea hyvänä muistuttajana itselleni. Minun täytyy pitää itsestäni huolta ja uskonkin päivittäisellä meditaatiolla olevan isoja vaikutuksia. Teimme kurssillakin lukuisia erilaisia meditaatio, rentoutus ja läsnäolo harjoituksia. Kuten teille kerroin aiemmin niin vietän nyt meditaatio maaliskuuta ja sen ansiosta harjoitukset sujuivat kohdallani jo hyvin, pysähtyminen ja läsnäoleminen ei ole aina helppoa ja vaikka ajatukset harhailisivat ei harjoitus ole pilalla. 

Haluan tässä vielä sanoa, että meditaatio ja mindfulness eivät sovi kaikille, mutta näitä kannattaa kokeilla jos kokonaisvaltainen hyvinvointi kiinnostaa. Aivoja pitää harjoitella siinä missä vartaloakin. Aiheet ovat välillä raskaita, itsensä hyväksyminen ja lempeys itseään kohtaan ei tule pakottamalla vaan ajan kanssa oivallusten kautta. Oikeastaan minkään ei kuuluisi olla pakottamista tai suorittamista. Suosittelen tällaista kurssia lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kurssilla sain muistutuksen siitä miten paljon hyvää ja välittämistä maailmassa on, toivoa ei ole menetetty!

Olen tässä kuussa meditoinut yhteensä tähän mennessä yli viisi tuntia ja olen erittäin yllättynyt siitä miten iso osa siitä on tullut arkeani. Ennen kaikkea meditoinnissa on innostanut loistava ilmainen sovellus englanniksi, josta kirjoitan teille vielä myöhemmin! 


Itsemyötätunto ja Mindfulness


Kurssit eivät tee ihmeitä, vaan ne ihmeet teemme me itse työkailuilla, jotka me sieltä saamme.

Lempeää viikkoa sinulle 

Voit seurata minua instagramissa, facebookissa ja pinterestissä!

10 kommenttia

 1. Itsemyötätunto on jotain jonka opettelussa itsellä ainakin on tekemistä. Tämä postaus oli ihanan lämpöinen. Mukavaa viikon jatkoa sinulle! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi me emme ole koskaan valmiita, vaan aina voi kehittyä :) Kiitos Minna-Liisa ja ihanaa viikonloppua ♥

   Poista
 2. Se on kyllä kummaa, että miten voiki olla niin vaikeaa olla hyväksyvä ja lempeä ja myötätuntoinen ittiä kohtaan. Mulla aina alkaa itseruoskinta asioissa. Se on siis se eka reaktio. Onneksi nykyään kykenen jo katkaiseen sen ruoskinnan ja muistuttamaan, että miten asiat oikeasti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain opettelemalla tuota itsemyötätuntoa voi harjoitella, ei se minullakaan luonnostaan tule. Elämässä olen ollut aina todella ankara ja anteeksiantamaton itselleni, välillä myös muille. Onneksi aina voi muuttua ja ihanaa kuulla, että olet oppinut tuon ruoskinnan katkaisemisen. Tärkeintä onkin juuri nähdä se miten hyvin asiat kuitenkin ovat, kuten sanoitkin. Uskon että omalla asenteella voi paljon vaikuttaa siihen mitä tapahtuu ja hyvä ruokkii aina hyvää. :) Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Ihana postaus! Oikein ihanaa alkavaa syksyä!

  VastaaPoista
 4. Itsemyötätunto on kyllä taito, jota pitäisi vahvistaa. Jakamasi englanninkielinen sitaatti kolahti. Voisin käyttää sitä töissä teinien kanssa.

  Kiitos, että osallistuit Viikonlopun linkkirinkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsemyötätuntoa tulee harrastettua kyllä aivan liian vähän, en tiedä miten sen muistaisi aina arjen keskellä kaaoksessa. Hyvä siis itsekin palata aika ajoin näiden aiheiden äärelle :) Kiitos itsellesi linkkiringin pitämisestä Minttu!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥