Eettiset vaatteet OSA 3


Olen aiemmin käsitellyt vaatteita materiaalien kannalta. Ensimmäinen osa Puuvilla käsittelee sen ekologisuutta ja ongelmia, toisessa osassa puolestaan kerroin eri vaihtoehdoista puuvillalle. Nyt on kolmannen osan aika ja tämä käsittelee vaatteiden eettisyyttä. Kun lähdetään katsomaan vaatteiden "made in" kohtaa niin usein niistä löytyy China. Tämä ei kerro meille yhtään mitään siitä kuka vaatteesi on valmistanut ja millä hinnalla. Itselleni tulee halvalla tuotetuista vaatteista mieleen ensimmäisenä lapsityövoima, pitkät työpäivät, huonot työskentelyolot, onnettomuudet, terveysongelmat sekä kohtuuttoman huonot elinolosuhteet. Aiheesta kiinnostuneille löytyy hyvä dokumentti Netflixistä nimeltään The True Cost. Mikä on vaatteesi todellinen hinta? Kuinka moni joutuu kärsimään sen eteen? 

Annan sinulle valinnan, voit ottaa asioista lisää selvää tai sulkea silmäsi. Kumpikin vaihtoehto on ymmärrettävä, en minäkään haluaisi aina tietää siitä kuinka paljon pahaa maailmaan mahtuu ja toisaalta tiedonjanoni on aivan valtava. Haluan vaikuttaa asioihin ja antaa sinulle informaatiotulvan sijaan tällä kertaa vaihtoehdon. Vaihtoehto jonka teille annan on ostaa vaatteita, joiden alkuperän tiedät. Helpommin taas sanottu kuin tehty, mutta hyvä alku on suosia pienyrittäjiä ja jättää ne halvat vaatteet kauppaan. Yritysten pitäisi olla avoimia vaateteollisuudesta ja ongelmista on vaiettu jo aivan liian pitkään.

Keväällä Vegefesteillä satuin vahingossa kojulle, joka oli täynnä toinen toistaan kauniimpia vaatteita ja mielenkiintoisia esineitä. Kyseessä oli Mithu ja sen takana oli ihana Heidi, joka on toinen yrityksen perustajista. Lyhykäisyydessään Mithu myy tarkoin valittujen nepalilaisten perheyritysten, järjestöjen ja reilunkaupan toimijoiden käsitöitä. Kyseessä on mielestäni ainutlaatuinen tarina, suomalainen ja nepalilainen rakastuivat, ja luku- ja kirjoitustaidottomalle Manojille piti saada työtä. Siitä syntyi Mithu. Tässä Heidin ajatuksia kysymyksiini eettisistä vaatteista ja niiden tuottamisesta! 

Millä kolmella sanalla kuvaisit Mithua? pienvalmistajat, eettinen, käsityö

Minkälainen vaate on eettinen? Vaatteesta tiedetään miten, missä ja kenen toimesta se on valmistettu. Materiaalit ovat laadukkaita eikä niiden työstäminen aiheuta haittaa ympäristölle tai työntekijöiden terveydelle. Vaatteita ei valmisteta sesonkien vaan kysynnän mukaan.

Voiko eettinen vaate olla myös ympäristölle ystävällinen? Laadukkaiden materiaalien käyttö lisää vaatteen käyttöikää. Pienvalmistajat eivät tee tuotteita varastoon seisomaan vaan ne valmistetaan aina pienissä erissä, tilausten mukaan.

Mistä vaatteenne tulevat ja minkälaiset olot vaatteiden valmistajilla on? Vaatteet valmistetaan pienillä vaatetehtailla Kathmandussa. Työntekijät työskentelvät normaalin nepalilaisen työviikon mukaisesti maanantaista lauantaihin ja lopettavat työt klo 17.

Miten tuotteidenne ostaminen vaikuttaa heidän elämäänsä? Nepalissa monelta aikuiselta puuttuu koulutus ja luku- sekä kirjoitustaito. Ilman koulutusta on vaikeaa löytää inhimillistä työtä (monet päätyvätkin työskentelemään fyysisesti erittäin raskaissa ja vaarallisissa töissä esim rakennuksilla) ja elättää itsensä sekä perheensä. Vaatteiden valmistuksen kautta työntekijöillä on mahdollisuus kestävään toimeentuloon inhimillisissä oloissa. 

Mitä materiaaleja vaatteissanne käytetään ja miten ne eroavat isojen ketjujen vaatteista? Myymämme vaatteet on valmistettu pääosin laadukkaasta puuvillasta ja kashmir villasta. Vaatteet valmistetaan tilaustemme mukaan pienissä erissä eivätkä ne jää varastoon seisomaan.

Onko sillä mielestäsi väliä mistä vaatteensa ostaa? Valitsemalla pienvalmistajan vaatteen voi vaikuttaa suoraan vaatteen valmistajien elämään ja saada itselleen persoonallisen asun jolla erottuu massasta.

Miten jokainen meistä voisi vaikuttaa vaateteollisuuteen? Suosimalla pienien tuottajien valmistamia vaatteita.


Mithun verkkokaupasta löydät vaatteita, erilaisia lahjatavaroita, kissamaja (eettinen piilo kissoille, takuuvarma hitti!) , soittimia kuten haaveilemani äänimalja,  sisustustuotteita ja asusteita. Osasta tuotteita löytyy todella hyvin informaatiota mistä päin se on, ketä sen on valmistanut taikka mistä se on valmistettu sekä yleisesti tietoa löytyy Tarinat aarteiden takana valikosta. Kuvissa päälläni on Mithun  ihana Mandala tunika, joka on todella persoonallinen, mukava päällä ja täynnä kauniita yksityiskohtia.  Käykää tutkimassa Mithun aarteita ja kerro toki mikä tuote on suosikkisi! Näistä tuotteista todella tietää, että ne ovat eettisiä ja tuki menee varmasti perille asti. Heidän sivuiltaan löytyy myös blogi, josta löytyy postauksia heidän Nepalin matkastaan ja vierailuistaan tuottajien luona!

Mithun löydät myös erilaisista tapahtumista, kannattaa katsella milloin he olisivat lähelläsi ja käydä moikkaamassa ja juttelemassa! :) 

Yhteistyössä Mithun kanssa

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi ♥