Jessie Burton - NukkekaappiJoskus kirja tulee tuomittua jo ensimmäisen sivun kohdalla. Jos kirjan prologi eli alkunäytös ei vie mukanaan on ikävä kyllä uhkana kirjan hylkääminen kokonaan tai ainakin toistaiseksi vaihto parempaan tai mielenkiintoisempaan. Näin minulla kävi alkuun Jessie Burtonin Nukkekaapin kanssa ja en ymmärtänyt alkuunkaan miksi kirja on palkittu Briteissä jopa vuoden kirjaksi. Nöyrtyminen tuli muutaman viikon päästä kun otin taas kirjan käteen ja annoin sille ansaitsemansa mahdollisuuden. Siinä kävikin niin, että kirja vei kokonaan mukanaan hyvin erilaiseen maailmaan mihin olen itse tottunut ja jouduin myöntämään olleeni erittäin voimakkaasti väärässä.

Nukkekaappi on hyvin syvälle tunkeutuva kirja nuoresta aviovaimosta Nellasta Amsterdamista 1680-luvun lopulta. Kirjassa kuvaillaan asioita, tilanteita ja tunteita niin elävästi, että näin ne mielessäni elokuvan kohtauksien kaltaisesti. Hahmot on kuvailtu niin käsinkosketeltavasti, että niihin kiintyy ja uppoutuu helposti. Päähenkilöiden tarinat syvenevät ja hahmot kasvavat kirjan varrella niin upeasti, että olisin voinut lukea kirjaa hyvin paljon pidempääkin. Kirja yllätti uudestaan ja uudestaan, herätti minussa suuria tunteita aina raivosta suruun ja pettymykseen ja saikin kaipaamaan jatkoa. Eräs asioihin voimakkaasti vaikuttanut hahmo jäi vähän turhan paljon kirjassa auki, mutta lopputulosta se ei minun osaltani pilannut. Kirjassa mielenkiintoista oli 1600-luvun Amsterdamin ajankuva, joka tuntui todella uskottavalta ja sai minut kiinnostumaan aiheesta, johon en olisi ilman teosta tutustunut todennäköisesti koskaan. 

Kyseessä on yksi parhaimmista kirjoista vuosiin ja onneksi tartuin kirjaan uudestaan. Mitä kirjan kanteen tulee, on se erittäin houkutteleva ja ehkä juuri sen ansiosta se sai minulta toisen mahdollisuuden. Kirjasta ei pahemmin negatiivista sanottavaa ole, vaikkakin välillä asioiden kulku tuntui turhankin nopealta. Jessie Burton on kirjailija, joka jää mieleen todella positiivisella tavalla ja tulenkin odottamaan hänen tulevaa tuotantoaan.

Otan tänä vuonna myös osaa Helmet kirjaston lukuhaasteeseen, jonka oma sivu löytyy sivupalkista tai täältä. Tämä kirja on toinen kirja tältä vuodelta ja se sopii hyvin moneen eri kohtaan; Kirjan kansi on mielestäsi kaunis, ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja, käännöskirja, kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt , esikoisteos... ja valitsinkin juuri tämän monipuolisuuden vuoksi kohdan Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit sillä tämän teos juuri tekeekin. 


Kirja saatu ennakkokappaleena

2 kommenttia

  1. Mä odotin tältä jotenkin enemmän. Jäi ehkä liikaa asioita auki ja olisin odottanut että tää olisi ollut jännittävämpi tai sisältänyt jotain kauhuelementtejä :D mutta tuo aikakausi teki kirjasta kyllä mielenkiintoisen ja oli hieman erilainen lukukokemus siihen tavanomaiseen mitä itellä yleensä tulee luettua (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ainakin oli todella erilainen mitä yleensä! Mulla ei ollut mitään mitä kirjalta odottaa ja tosiaan kun meinasi jäädä aluksi lukematta niin siihen nähden positiivinen kokemus. Yks kaks vei mukanaan täysin ja sitten se jo loppuikin. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥