DIY Piparminttu eko siivoussuihke


Äidiltäni olen oppinut jo lapsena hyvän yleispuhdistussuihkeen ohjeen; loraus etikkaa, vähän astianpesuainetta ja loput vettä. Tällä kaavalla meninkin viime kevääseen asti, kunnes luin viime keväänä Kuiskauksia blogista, että mukaan voi heittää myös pari tippaa eteeristä öljyä tuomaan tuoksua! Kokeiluunhan se meni heti eteerisellä sitruunaöljyllä. Muutama kuukausi takaperin tilasin Limepop verkkokaupasta kokeiluun muutaman pullon eteerisiä öljyjä ja ostin piparminttua ajatuksena käyttää sitä johonkin aivan muuhun. Kuitenkin sattumalta sitä eksyi sitruunan sijaan kerran pulloon ja sen jälkeen olenkin ollut aivan myyty. Ihan törkeän ihana tuoksu! Jos  Mummi ja Minä Siivoussuihke - Polkkakarkki on mieleesi on tämä edullinen vaihtoehto sille itse tehtynä. 

Mitä muuten tulee tuohon etikka + astianpesuaine yhdistelmään ei se haise etikalle, vaikka niin voisi ensialkuun kuvitella. Jos siis eteerisiä öljyjä ei teiltä löydy niin ei hätää, tuolla seoksella saa muutenkin puhdasta jälkeä aikaiseksi. Alkuun kun suihkuttaa etikka kyllä tuoksuu aavistuksen (ellei sitä kaada puolta pullollista, sitten voi voimakkaamminkin), mutta haju haihtuu nopeasti. Lisäksi tuolla kombolla meillä putsataan pinnat ikkunoista lähtien, eli mitään kymmeniä eri aineita et tarvitse kotisi puhdistukseen. Etikasta on muutenkin hyvin moneksi ruokasoodan kaverinaan! Eipä meiltä tällä hetkellä paljoa pesuaineita löydykään tiski- ja pyykinpesuaineiden lisäksi, ellei sitruunahappoa lasketa mukaan. Sitruunahapon kanssa tosin suosittelen todella suurta varovaisuutta, paljain käsin en sitä lähtisi käsittelemään. Suosittelen muuten lämpimästi astianpesuaineeksi ekologisia vaihtoehtoja joita ovat esimerkiksi Ecover, Lilly's Eco CleanAttitude, Ole Hyvä ja Sonett.


PIPARMINTTU SIIVOUSSUIHKE

muutama tippa ekoastianpesuainetta
loraus etikkaa (vajaa desi)
loput vettä
muutama tippa haluamaasi eteeristä öljyä

ps. sitruunahappoa saa apteekista ja sillä kun pesee noin puolenvuoden välein astianpesukoneen sekä pyykinpesukoneen kuumassa lämpötilassa saa pesuainejäämät kyytiä ja kone kiittää ja kiiltää!


mainoslinkki

6 kommenttia

 1. Mä lorautan eteeristä öljyä aina lattianpesuveteen. :) Mutta mikäpä jottei tätäkin reseptiä voisi testata!

  VastaaPoista
 2. Tuota sitruunahappoa onkin kokeiltava pesukoneisiin!
  Kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse laitan sitä n. puoli desiä, eli ei mitään kauheita määriä tarvitse :) Samalla pussilla saa siis monta kertaa!

   Poista
 3. Mikä tuon etikan rooli tuossa on? Kun tuo astianpesuainehan on se pesevä ja se emäksisyydellään neutraloi etikan happamuutta. Selvennys, tämä on ystävällismielinen pohtiva kommentti 😊 Se on kyllä totta, että ei niitä aineita tarvitse kotona kuin paria eri laatua. Naurattanut monta kertaa kodin puhdistusaineita katsellessa, kun on oma aine keittiöön, vessaan, yleisesti, saunaan, lattialle, jne. Täytyy kokeilla noita eteerisiä öljyjä pesuvedessä. Kiitos vinkistä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kommenttisi oli juuri hyvä ja sai itsenikin miettimään asiaa! Joskus kokeilin pelkkää etikka-vesi yhdistelmää, mutta vaikeimpiin tahroihin en siitä saanut apua. Etikka vie tuossa seoksessa hyvin hajut mennessään (kuten pyykinpesussa huuhteluaineena), vanhemmalla kissalla on joskus ollut hieman pissaongelmia ja silloin tuli todettua, että tuolla yhdistelmällä sai kaikista helpoiten kohdan puhtaaksi ja hajuttomaksi. Ja sama homma ikkunoita pestessä. En rehellisesti sanottuna noista ph:sta ja muista tiedä ihan kauhean paljoa, joten kyseessä on ihan omat kokemukseni :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥