Nälkäinen vuorotyöläinen


Vuorotyöläisenä sitä joutuu oikeasti panostamaan syömisiin todella paljon töissä. Vapaa-ajalla usein kunnollinen syöminen unohtuu ja kahvikupilla pärjää tietokoneella hommia tehdessä aika pitkälle, mutta voi minua onnetonta joka jätin tukevamman aamupalan syömättä ja yritin jääkahvilla ja banaanilla selvitä töiden ensimmäisistä tunneista; katastrofi. Olo oli todella hirveä ja hyvä ettei fyysisemmissä hommissa taju mennyt, onneksi oli sentään vesipullo mukana. Myös treenaavana ihmisenä ravinto on todella tärkeää ja yhtä lailla eivät treenitkään suju jos ei ole muistanut syödä. Ruoan ei tarvitse aina olla herkkua, pääasiassahan se on meille polttoainetta. Kuitenkin hyvää ruokaa syö mielummin ja lause hyvä ruoka parempi mieli pitää usein paikkansa. Mitä sitten syön missäkin välissä töissä ja omat vinkkini työpaikalla ruokailuun tulevat tässä!

VÄLIPALAT

Työpaikkani ruokalan lukitusta kaapistani löytyy aina välipalapatukoita, proteiinipatukoita, Evokea patukkoina sekä juomina ja sekalaisia pähkinöitä eli todella nopeita välipaloja tiukkoihin tilanteisiin. Aina edellisen työpaikan iltana teen itselleni chiavanukkaan mukaan, jossa on myös proteiinia jauheena. Uutena tuttavuutena on nyt ollut Tampereen Vegekaupasta ostamani kotimainen hamppuproteiini, joka yllättäen ei maistu mielestäni lainkaan läpi! Mukana töissä on myös usein hedelmiä sekä smoothieita. Olen nyt myös innostunut todella paljon yhdistelmästä taateli-tahini, joka on aivan törkeän hyvää ja varmasti sopii pienessä rasiassa valmiiksi suupaloiksi tehtynä hyvin myös yövuoroon. Tahinina olen käyttänyt Urtekramin luomu tahinia, joka on valmistettu kuorellisista seesaminsiemenistä ja kristallisuolasta. Ja minä kun olen vannonut etten ikinä söisi taateleita sellaisenaan, hih! Myös Semperin vauvoille suunnatut puuropussit ovat aivan ylihelppoja, hyviä ja nopeita eväitä, joita mulla on laatikossa aina vaan kun muistan niitä sinne ostaa.


LOUNAS

Meillä päivä menee aina muutama tunti töitä tehden ja siihen kuuluu kaksi 10min taukoa ja yksi 20min ruokatauko. Aikaa syömiseen on todella vähän ja varsinkin kun työpaikkamme mikrot ovat kivikaudelta niin välillä ruoan saa syödä aika kylmänä ellei halua hotkia pidemmän lämmityksen jälkeen sitä todella kiireellä. Lounaaksi valmistamme paljon pakkaseen valmiiksi ruokia, joita on helppo ottaa sulamaan edellisenä iltana jos ei inspiraatiota tai aikaa kokkaamiseen riitä. Lounaan pitää olla minulla kunnollinen, millään kevyellä salaatilla en jaksa ja proteiinia pitää olla. Mikään diettikeitto ei siis tule kysymykseenkään. Tällä viikolla olen syönyt esimerkiksi basmatiriisiä ja seitania maapähkinävoikookoskastikkeessa, tahinitofua bataattimuusilla, makaronilaatikkoa pakkasesta ja yövuorossa savutofupastasalaattia. Paljon vaihtelee myös missä vuorossa olen, aamuvuorossa lounaan ei tarvitse olla niin täyttävää kuin iltavuorossa ja yöllä puolestaan ei raskas maistu. Kasviksia yritän tunkea hieman joka annoksen kylkeen, mutta niitäkin tulee syötyä todella kausiluontoisesti. Tässä mulla onkin taas tsemppaamisen paikka!

NESTEYTYS JA KUN EVÄÄT JÄÄVÄT KOTIIN

Meillä töissä on todella tärkeää olla vesipullo aina mukana. Lämpötilat ovat välillä +28 ja vaikka olisikin lämpötaukoja niin kyllä se lämpö tuntuu. Meillä on töissä kahvikone, mutta se on vähän mitä on ja jotenkin arvelluttaa sitä kahvia juoda, kun koneen puhdistus ei ole aina kohdallaan. En aamu- ja iltavuorossa kahvia juo, mutta yövuoroihin otan oman muumitermarini mukaan. Työpäivän aikana mulla menee karkeasti arvioituna vettä litrasta kahteen ja kuumimpina päivinä sitten suurempiaki määriä. Välillä lähden töihin niin kiireellä, että eväät meinaavat jäädä pöydälle. Siltä varalta lokerostani löytyy myös pussi nuudeleita seka sinne pitäisi viedä vielä muutama pikapuuropussi. Löytyy sieltä heikoille hetkille pikkupussi vegaanisia colakarkkejakin, mutta jotenkin se pussi on siellä kaapin ihan perillä unohtuneena. Työpäivän aikana mielestäni on tärkeintä saada kunnolla proteiinia ja syödä oikeita määriä, ettei iske syömisen jälkeen ähky ja väsymys. Oikeanlainen syöminen ja mikä mihinkin hetkeen sopii parhaiten tulee vain kokeilemalla!

Onko sinulla vinkkejä eväisiin ja löytyykö sinulta hätävaroja?


affiliatelinkki

ps. aiheesta työ olen kirjoitellut aiemmin kahdeksan tunnin deodoranttihaasteesta sekä vinkeistäni uudelle työpaikalle, käy toki kurkkaamassa kumpikin! 

4 kommenttia

 1. Syöminen on kyllä niin tärkeö juttu työpäivissä. Kannatan myös tuota sopivasti ja usein ruokamenetelmää, sillä muuten on joko ähkyssä tai nälissään puolet työpäivästä.
  Syön usein aamuisin puuron tai smoothien jossa on kunnolöa tilavuutta ja höysteitä, että jaksaa. Sitten riippuem työpäivästä kunnon lounas ja välipalaa. Jos on istumatyöpäivä niin välipalaksi riittää leipä tai hedelmä. Mutta fyysisempinä päivinä tuorepuuro tai chiavanukas toimivat hyvin välipalana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä on oppinut ihan uudenlaisiin rytmeihin työpaikan vaihdoksen myötä ja ihan positiivisessa mielessä :) Koskaan en ole näin "hyvin" syönyt!

   Poista
 2. Kuulostaa tosi ihailtavalta nää sun työruokailujutut! Mä olen yleensä tosi laiska viemään kesätyöpaikoille mitään kunnolista syömistä ja välillä syön ihan minimaalisia ja satunnaisia eväsleipiä, kun en yksinkertaisesti jaksa miettiä asiaa... Tiiän, että tää on tosi huono juttu, ja seuraavan kerran, kun oon töissä, haluisin ehdottomasti tsempata tässä :D Toikin kuulostaa kyllä ylifiksulta, että vie työpaikan kaappiin välipalaruokaa niihin hetkiin, jolloin ei vaan oo aikaa syödä kunnolla tai lähteä vaikka kaupasta hakemaan tuhdimpaa ruokaa! :) Tänkin vinkin otan kyllä käyttöön jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla kauniista kommentistasi! Treenavana ihmisenä mun on pakko syödä ruokaa ja aika paljon, muuten ei vaan jaksa :) Kunnolla syöminen kuitenkin vaikuttaa asioihin hirveästi, sen olen oppinut kantapään kautta ;) Meillä saatetaan tehdä tuplavuorojakin ja silloin jos ei olisi kaappi täynnä ruokaa voisi käydä aika kehnosti :D Suosittelen lämpimästi vähän panostamaan jos vain pystyy jossakin säilyttämään eväitä töissä, kuitenkin kaappiin on helppoa ostaa pieniä juttuja kunhan vain muistaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥